Oslo Pride Festival

NRK Østlandssendingen 2016: Med rom for bredde og helhet

Oslo Pride, leirskred i Sørum og søppelkaos i hovedstaden. Dette var noen av de viktigste hendelsene som NRK Østlandssendingen dekket for publikum i Oslo og Akershus i fjor.

Hver dag holder NRK Østlandssendingen deg oppdatert på det viktigste som skjer i vårt distrikt til enhver tid.

Fra oss får du lokale nyheter og aktualitetsstoff på radio, TV, nett og mobil, og riksproduksjoner som mP3 og 99 % norsk som dekker hele landet.

I 2016 er vi spesielt stolte av at vi øker i sosiale medier og at stadig flere i redaksjonen lærer seg mer om verktøyene og formen i de nye mediene.

Facebook når ut til flest

Elin Martinsen

SoMe-ansvarlig Elin Martinsen legger stor vekt på å holde kontakten med publikum og følger med på responsen, blant annet i kommentarfeltene.

Foto: Lotten Christiansen / NRK

Østlandssendingen er i stadig utvikling på Snapchat, Instagram, Facebook og Twitter. Noe er vi gode på og noe forsøker vi stadig å knekke koden på.

Facebook er det absolutt største sosiale mediet i Norge, og i fjor jobbet Østlandssendingen med å nå ut med flere nyheter på video der.

– Vår mest sette video i 2016 var den om elevene fra Fyrstikkalleen skole som lagde bøker til de gamle på Vålerenga. Den var det 653 000 personer som så, sier Elin Martinsen, ansvarlig for sosiale medier i Østlandssendingen.

Se videoen her:

De gamle ble rørt da 9. klassingene overrasket dem med bøker om livet deres.

Publisert av NRK Østlandssendingen Mandag 1. februar 2016

2016 var også året da Facebook ga brukerne mulighet til å sende direkte, og den muligheten var Østlandssendingen tidlig ute med å teste. Live-sendingen fra Oslo Pride Festival i juni var et populært innslag.

Snapchat ligger nå på andre plass av det mest brukte sosiale mediet i landet. Det vokser raskt, men har vist seg å være en utfordring.

– Snapchat kan være tidkrevende å jobbe med og vanskelig å nå frem til nye brukere. Vi har ennå ikke fått det til å svinge helt på Snapchaten vår, men vi fortsetter å prøve, sier Martinsen.

Snapchatadresse
Foto: Elin Martinsen / NRK

Søppel, søppel, søppel

Mange Oslo-beboere opplevde høsten 2016 søppelkrise på grunn av manglende henting av avfall. Problemene oppsto etter at selskapet Veireno i oktober tok over avfallshåndteringen i Oslo. Søppeldramaet tok en ny vending da Oslo kommune sa opp kontrakten og tok over driften fra 19 februar 2017.

Søppel hos Frelsesarmeen
Foto: Andreas de Brito Jonassen / NRK

Leirskredet i Sørum

Torsdag 10. november gikk det et massivt skred i Asakveien på Sørum. Tre arbeidere fra Litauen ble tatt av skredet mens de jobbet på stedet. En person ble senere funnet omkommet.

Gravemaskin søker gjennom rasmassene i Sørum
Foto: Vegar Erstad / NRK

Jordet der skredet gikk var under utvidelse da leirmassene veltet ut over et stort område. Opprydningsarbeidet var vanskelig og våre medarbeidere har fulgt opp saken helt fram til fylkesveien nylig ble åpnet igjen.

Østlandssendingens reportere og fotografer på stedet oppdaterte publikum direkte på radio og TV i NRKs lokale og nasjonale sendinger.

Distriktsnyheter fra Oslo og Akershus.

Folkefest under Skiskytter-VM i Kollen

Vintersesongen bød på sportslige arrangementer i fullt monn. Spesielt minneverdig var Skiskytter-VM i Holmenkollen, da vi flyttet hele det faste teamet fra morgensendingen vår ut og sendte direkteradio fra folkefestens åpningsdag.

Her kan du høre utdrag av hvordan det gikk på en dag med store vær- og føreutfordringer:

NRK Østlandssendingen direkte fra Kollen under Skiskytter-VM

Sommertradisjon på Myraløkka

Rett utenfor våre egne lokaler har sommerkonserten med Oslo-Filharmonien på Myraløkka ved Sagene blitt en av forsommerens store folkefester i byen. Østlandssendingens dyktige teknikere og fotografer står for produksjonen av arrangementet. I 2016 kunne publikum glede seg over strålende sol, Tine Thing Helset på trompet og Sonoko Miriam Welte på fiolin.

Sommerkonsert med Oslo-filharmonien

Sommerkonserten med Oslo-Filharmonien bød i fjor på kjent og kjær musikk av Sjostakovitsj, Tsjaikoviskij og Piazzolla.

Foto: Hallgeir Braastad / NRK

I øret på kidsa

Radiokanalen mP3 fortsetter å være en suksess blant unge mellom 14 og 20 år.

Programleder Benedicte Jacobsen Hamnes er stolt av at rundt 225 000 lyttere velger å høre på ettermiddagssendingen hver dag.

– mP3 gjorde det veldig bra i fjor, og var større enn de vi ser på som våre konkurrenter. Dette viser at musikken vi spiller er viktig og riktig, samt at ungdom liker radio med hode og hjerte, sier hun.

mP3

mP3: Programlederne Amir Horori, Benedicte Hamnes Jacobsen og Abiel Tee.

Foto: Svein Dybdal / NRK

Det er spesielt en begivenhet Hamnes Jacobsen og de andre i mP3 husker spesielt godt fra 2016 – Ungdoms-OL på Lillehammer.

– Vi pratet med artister som opptrådde og vi møtte unge idrettsutøvere som siktet mot den store stjernehimmelen. Det var en toppers uke på Lillehammer med sportsglede og vennskap på tvers av nasjoner, sier de tre programlederne.

99 % norsk

Serien 99 % norsk, hvor ulike unge norske vennepar reiser til et land hvor en av dem har sine røtter ble en seersuksess på NRK i 2016. Markedsandelen lå på opp imot 40 %.

Sally

I årets 99 % norsk er Salamatu Kamara (Sally) endelig tilbake i fedrelandet Sierra Leone der livet tok en brå vending for nesten 20 år siden.

Foto: NRK

I løpet av seks uker fikk seerne oppleve spennende land som Iran, Pakistan, Israel, Kurdistan i Nord Irak, Sri Lanka og Polen. Historiene handlet om flukt, mobbing, krig, ungdomskultur og vennskap. Serien ble også nominert til Gullruten i kategorien beste dokusåpe.

Etter sommeren i fjor ble serien fornyet med sesong to og teamet har blant annet tatt turen til Russland og Bosnia.

Teamet har også slått følge med Salamatu Kamara (Sally) fra Sierra Leone. Hun ble skutt i ryggen som 2-åring under den bestialske borgerkrigen. En onkel bosatt i Rakkestad fikk flydd henne til Norge, men etter flere operasjoner ble hun likevel lam fra livet og ned. 18 år senere vender hun tilbake til landsbyen hun kommer fra.

Snart skal Noman Mubashir og temaet hans filme program nummer fire i Somaliland med kompisene Jørgen og Hassan. 99 % norsk har premiere høsten 2017.

FleRe

NRKs flerkulturelle rekrutteringsprogram FleRe har sin naturlige plass i Østlandssendingen.

Vår redaksjon på Myrens Verksted har fungert som stipendiatenes "base camp" helt siden oppstarten i 2008. Hvert år får fem journalister med flerkulturell bakgrunn opplæring i fire måneder før de går videre til andre redaksjoner.

Gjennom dette programmet har hele NRK rekruttert mange journalister med andre erfaringer enn de tradisjonelt norske.

Våre fem stipendiater fra 2016 er det tolvte kullet i rekka og er nå utplassert i andre redaksjoner over hele NRK.

Patrick da Silva Sæther er i Dokumentar og samfunn, Matunda Bigirimana er i Kultur, Sagal Guleid i Supernytt, Sara Aghili Taslimi i P3 og Ragnhild Aarø Njie i Nyheter.

FleRe kull 2016

FleRe 2016: Patrick da Silva Sæther, Matunda Bigirimana, Sara Aghili Taslim, i Sagal Guleid og Ragnhild Aarø Njie.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Flerkulturelt ansvar

NRK Østlandssendingen har et særlig ansvar for å nå det flerkulturelle Norge. Hver tredje Oslo-borger og i underkant av hver femte Akershus-beboer har innvandrerbakgrunn.

I tillegg til FleRe er Østlandssendingen en del av NRKs mangfoldsprosjekt, som skal finne ut hvordan NRK kan bli mer relevant for det flerkulturelle Norge.

– I 2016 laget vi blant annet saker om Islamsk Råd Norge, som tjener gode penger på å halal-sertifisere matvarer, restauranter og butikker. En praksis NHO mener gjør disse varene dyrere, sier fungerende redaksjonssjef Ingrid Vestre Haram.

I tillegg nevner hun saken om bydelene i Groruddalen, der alle lederne er etnisk norske, til tross for at nesten halvparten av innbyggerne har minoritetsbakgrunn.

– I etterkant av dette har bydelene knyttet kontakt med en organisasjon som har mange flerkulturelle ledertalenter på lista si, forteller Vestre Haram.

Anne Karin Pessl-Kleiven

Anne Karin Pessl-Kleiven er konstituert distriktsredaktør for NRK Østlandssendingen i 2017.

Foto: Lotten Christiansen / NRK

Den flerkulturelle satsingen er noe Anne Karin Pessl-Kleiven vil videreføre i 2017 som konstituert distriktsredaktør.

– Vi skal bli enda tydeligere på flerkultur, blant annet med å sette av en fast reporter i vaktplanen daglig til å jobbe med mangfold, i tillegg til at vi alle skal bli bedre på å tenke flerkulturelt, sier hun.

NRK Region Øst

I 2016 ble NRK Østlandssendingen en del av Region Øst med distriktskontorene i Buskerud og Østfold.

Regionredaktør Jannicke Engan er stolt av å være en del av distriktskontoret i Oslo og Akershus.

Jannicke Engan

Fra sommeren 2016 kom vår nye regionredaktør Jannicke Engan på plass. Hun har ansvaret for de tre distriktskontorene i NRK Region Øst.

Foto: Braata, Espen / Braata, Espen

– Det er nå nært et halvt år siden jeg begynte å jobbe i NRK som regionredaktør for Region Øst og jeg er imponert over hvor mange dyktige mennesker som jobber hardt hver dag for å fortelle historier fra hele landet og til hele landet. Jeg er også imponert over alt som produseres fra distriktskontorene både av nyheter og nasjonal programproduksjon.

Hun tror samarbeidet i regionen vil styrke lokaljournalistikken i hele regionen.

– Vi vil samarbeide på tvers i regionen for å utnytte ressursene best mulig, for å lære av hverandre og for å heve det journalistiske produktet ytterligere. Målet vårt de kommende årene er å levere enda viktigere og bedre historier til publikum, samtidig som vi har som mål å engasjere enda flere lesere, lytter og seere, sier Engan.

Gode på etikk, kan bli bedre på språk

NRK Østlandssendingen hadde ingen klagesaker til behandling i Pressens Faglige Utvalg i 2016.

Men når det gjelder skrivefeil på nett, har vi noe å gå på.

Her har Østlandssendingen en jobb å gjøre og alle i redaksjonen må bidra for å få ned antallet skrivefeil.

I 2017 skal vi jobbe systematisk med språkrøkt, og også våre lesere oppfordres til å si fra til oss om språkfeil framover.