Hans Ragnar Aaserud har MS og får hjelp av hjemmesykepleier

Hun har jobben få vil ha

Sykepleier Trine Lise Tyrihjel (38) snur selv døgnet for at andre skal få en trygg natt i eget hjem. Hun jobber om natten i hjemmetjenesten og stortrives. Men en ny undersøkelse viser at få har lyst til å jobbe med gamle og syke.

Snorkelyder, hvisker Trine Lise Tyrihjel i det hun lister seg ut av en leilighet på Grefsen i Oslo.

Klokken er 02 på natten. Hun vrir nøkkelen om i låsen så forsiktig hun kan. Nøkkelen dingler på et knippe med utallige nøkler som ser helt like ut.

Da har jeg vært og tittet i soveromsdøren og registrert at hun ligger i sengen. Også hørte jeg den tydelige snorkelyden. Og det er veldig fint. For da sover hun og har det bra, fortsetter Trine Lise med den samme lave stemmen.

Hør radiodokumentaren der Trine Lise Tyrihjel følges på jobb i nattjenesten en hel natt.

Folk med demens snur døgnet

Damen hun har låst seg inn og ut hos er i 80-årene. Hun sover urolig om nettene og ønsker at hjemmesykepleien skal titte innom. Det gjør at hun føler seg trygg.

Mange eldre, og særlig eldre med demens, har en lei tendens til å snu døgnet. En tredel av oppdragene til Trine Lise om natten er tittetilsyn. Hun låser seg inn for å se at folk ligger i sengen sin. Det er ikke alltid de gjør det.

– I fjor vinter så var det ei dame som har alzheimer. Hun skulle på dagsenter klokken 01 på natten. Fin i tøyet. Og hadde kledd seg med veska. Og kom gående. Det var bare tilfeldig at vi kom forbi og fikk kjørt henne hjem igjen. Jeg husker det var veldig glatt. Det var bare flaks at hun ikke ramlet, sier Trine Lise.

Enormt behov for sykepleiere

200 000 nordmenn mottar hjelp fra hjemmesykepleien. Framover vil dette tallet bare øke. Eldrebølgen er over oss. I tillegg ønsker politikerne at flere syke og eldre skal få hjelp i hjemmet. Raskere utskrivelser fra sykehus og sykehjem fører til et økende behov for sykepleiere som vil jobbe hjemme hos folk.

– Oppgavene i hjemmetjenesten er varierte og spennende. Man får jobbe selvstendig, sier Trine Lise Tyrihjel.

Hun jobber i bydel Nordre Aker i Oslo. Her bor det 50 000 mennesker. På natten er de to sykepleiere som deler ansvaret for hele bydelen. De har 25 til 30 faste oppdrag hver natt, men ofte blir det også ekstrabesøk. De jobber både alene og to og to.

Noen liker å legge seg sent, og får hjelp til det. Toalettbesøk, stell og vask. Andre har store smerter og må få påfyll av medisiner, også på natten. Pleierne skifter bleier og bytter kateter. De snur folk som ikke klarer det selv, slik at de ikke får liggesår.

– Jeg har jobbet masse med eldre. Jeg har egentlig jobbet mest med eldre helt siden før jeg tok utdannelsen. Jeg syns det er vanvittig koselig. De har en fin ro ved seg. De har en livserfaring som er spennende å høre på. Jeg liker det veldig godt, sier Trine Lise.

Bleieskift på natten

Trine Lise låser seg inn i et nytt hjem. I sengen ligger Henny Bergliot Angell Hansen på 86 år.

Hun klarer ikke å kontrollere blæra helt selv, og etter at hun brakk lårhalsen og fikk to brudd i korsryggen kommer hun seg heller ikke opp av sengen. Derfor må hun skiftes på. Det hender hun våkner helt opp når hun får nattbesøk. At hun blir skravlete og oppspilt, som i natt. Hun ble skrevet ut fra sykehus for kort tid siden og er glad for at hun har kommet hjem.

– Jeg vet jo ikke enda om jeg klarer å bo her. Jeg må ha mye hjelp og det er litt fælt. Jeg er ikke vant til det. Men så må jeg si til meg selv at dette må du ta imot, for du har hjulpet mange før.

– Jeg håper du får sove igjen nå da, at vi ikke har vekket deg helt, sier Trine Lise når hun har gjort seg ferdig.

– Det går så fint så. Også har jeg tv-en jeg kan se på. Også snorker jeg litt innimellom, sier Henny.

Trine Lise sier god natt og låser seg ut igjen.

Sykepleier Trine Lise Tyrihjel og bruker Henny Bergljot Angell Hansen.

Henny Bergljot Angel Hansen (86) får besøk av hjemmetjenesten midt på natten.

Foto: Maria Nakken / NRK

Studenter vil ikke jobbe i hjemmetjenesten

Det er en enorm mangel på sykepleiere i landet. En fersk NOVA-rapport viser at det i fjor var en mangel på 2.350 sykepleiere og 200 spesialsykepleiere

Det betyr at det er mange jobber å velge i for de som utdanner seg til å bli sykepleiere. Hjemmetjenesten havner langt ned på listen. Ansvaret blir for stort og fagmiljøet for lite. En studentundersøkelse viser at de heller vil jobbe på sykehus og akuttmottak. Det bekymrer Sykepleierforbundet.

Line Orlund, fylkesleder i Oslo, Norsk sykepleierforbund

Sykepleierforbundet mener kommunene må gjøre mer for å lokke til seg studenter.

Foto: Kristin Henriksen

– Behovet er ganske enormt når vi ser på hvordan helsevesenet blir om noen år. Det er store kull som er født etter krigen som begynner å komme i en alder hvor helsen dessverre svikter. De fleste av disse vil få behandling hjemme. Og der trenger vi desperat sykepleiere, sier fylkesleder i Oslo Line Orlund.

En undersøkelse som ble gjennomført i fjor viser at bare 14 prosent av sykepleierstudentene vil jobbe i hjemmesykepleien.

Mari Solvang Stenersen og Ingeborg Lønnum går siste året på Høgskolen i Oslo og Akershus. De vil jobbe på sykehus.

– Det er fordi det er det som er mest spennende når man er ferdig på skolen. Dette med akutt sykdom. Istedenfor sykehjem og hjemmetjenesten. Det er det som frister minst. Det er fordi det virker som man har mye ansvar der. Man er mye alene når man er ute i jobb, sier Stenersen.

En jobb i hjemmetjenesten frister overhodet ikke.

– Nå skal jeg jobbe på legevakten og trives veldig godt med det. Jeg syns det virker kjedelig å jobbe i hjemmesykepleien eller på sykehjem når man er nyutdannet, sier Lønnum.

Får ikke bestemme leggetid selv

Hans Ragnar Aaserud

Hans Ragnar Aaserud (58) får hjelp av hjemmetjenesten flere ganger i døgnet.

Foto: Maria Nakken / NRK

Hans Ragnar Aaserud er 58 år gammel. Han har hatt MS i 10 år. Han vil gjerne legge seg og stå opp når han selv ønsker det, men trenger hjelp.

– Jeg vil gjerne se Kveldsnytt før dem kommer. Jeg sover dårlig på natten. Ligger mye våken. Og leser aviser. Så de kommer halv tolv og vekker meg igjen halv sju. Eller da er jeg som regel våken, sier han.

– De kan komme med ønsker om når de vil bli lagt. Men det er jo ikke alltid vi kan. Det begrenser seg jo selv. Vi har bare et visst antall personale, sier Trine Lise Tyrihjel.

Hans Ragnar er svak i bena og må opp i ståheis når han skal ut av sengen. Derfor må de være to sykepleiere som hjelper han. Det gjør det ekstra utfordrende for nattjenesten å følge tidsskjemaet.

Studenter må rekrutteres fra skolebenken

Sykepleierforbundet mener det er synd at studenter velger seg bort fra hjemmetjenesten fordi ansvaret er for stort og fagmiljøene for små. De mener det må en holdningsendring til.

– Det er synd, for det er også noe av det som er spennende med jobben. Vi i Norsk sykepleierforbund er opptatt av at de er nødt til å sikre gode opplæringsprogrammer for sykepleiere i kommunehelsetjenesten. For uten god opplæring får du ikke trygge sykepleiere og uten trygge sykepleiere får du ikke sykepleiere som blir i kommunehelsetjenesten, sier Line Orlund.

Målet med samhandlingsreformen som ble innført i 2012 var å bedre samarbeidet mellom sykehus og kommunehelsetjenesten. Mangelen på sykepleiere i kommunene rundt om i Norge er allerede stort, men Sykepleierforbundet frykter det kan bli vanskelig å rekruttere nok folk når politikerne vil at flere skal bo hjemme lengst mulig.

Inga Marte Thorkildsen

Inga Marte Thorkildsen vil sette i gang flere tiltak i Oslo for å møte eldrebølgen.

Foto: CF-Wesenberg

Helsebyråd i Oslo, Inga Marte Thorkildsen, mener de nå gjør gode grep for å lokke flere til kommunehelsetjenesten.

– Mange har flydd beina av seg i mange år og hatt et veldig stort ansvar. Det har også vært manglende tverrfaglighet som har gjort det mindre interessant å jobbe i hjemmetjenesten. Men der holder vi nå på med et stort løft. Vi ruster opp det tverrfaglige. Det gjør det mye mer interessant å jobbe i hjemmetjenesten, sier Thorkildsen.

Ekstrabesøk kan sprenge skjemaet

Denne natten får Trine Lise dårlig tid og hennes kollega får et ekstrabesøk hun ikke kan utsette. Dermed må Trine Lise ta hånd om Hans Ragnar Aaserud alene. Det er et avvik fra skjemaet, men noen ganger blir det sånn.

– Vi må dra alene til Aaserud. I utgangspunktet skal vi være to her altså, men nå gjør vi det bare sånn.

Hun låser seg forsiktig inn hos Aaserud. Klokken har passert 06 og Hans Ragnar er våken, mens kona fortsatt ligger og sover i rommet ved siden av.

– Hallo, hvisker hun. Vekket vi deg?

– Neida, sier Aaserud.

– Nå er du ganske hoven her igjen, sier Trine Lise. Hun gnir han på føttene.

– Det er lurt å ligge med bena høyt.

– Nei, da får jeg iallefall ikke sove, sier Aaserud.

– Det blir som et jetlag

Vakten er snart over. Trine Lise har vært på jobb i ti timer. Hjemme møter hun mann og fire barn i døra, på vei til jobb og barnehage.

– Hver gang jeg har kommet tilbake fra svangerskapspermisjon så har jeg hatt en nattstilling. Jeg har jobbet mye på natta. Jeg har fire barn. De er 11, 9, 5 og 4. Det blir litt på underskudd av søvn. Tar noen dager før man kommer i gjenge igjen. Det blir som et jetlag og skal snu fra natt til dag, sier hun.

Likevel liker hun jobben sin godt.

– Det har vært mye fokus på at man får mindre og mindre tid til hver bruker, at man må springe fra den ene til den andre. Men om jeg får bruke den tiden jeg trenger, til hver enkelt bruker, så gir det så mye. Brukerne er i nattmodus de også, de merker veldig godt om vi stresser. Det påvirker dem. Det merker man med en gang, sier hun.

Og jobben gir et viktig perspektiv på livet, legger hun til før hun setter kursen mot hjemmebasen.

– Man ser virkeligheten og alle slags mulige skjebner. Enormt takknemlig for det livet jeg har, familien og alle de jeg har rundt meg. Jeg føler meg kjempeprivilgert. Jeg håper jeg får bli gammel og får lov til å dø gammel. Det er farlig å leve, sier Trine Lise Tyrihjel.

I radiodokumentaren Nattens engler følges Trine Lise Tyrihjel på jobb en hel natt. Hør hennes møte med pleietrengende i natten her, eller last den ned som podcast .