NRK Meny
Normal

Vurderer stans i giftdeponeringen

Oslo havn vurderer å stanse deponeringen av giftig slam ved Malmøykalven midlertdig, dersom det viser seg at slam har blitt dumpet ulovlig i havoverflaten.

Mudderlekter åpner bunnen og slipper ut giftslam

Disse bildene mener deponimotstanderne viser giftslam som slippes rett ut i fjorden.

Foto: Privat

Ifølge en tidligere arbeider i det statlige firmaet Secora, som VG har snakket med, er det dumpet tonnevis med slam ut i vannoverflaten istedet for å pumpe dette ned til havbunnen.

Hvis dette viser seg å være riktig, blir deponeringen stanset, sier havnedirektør Anne Sigrid Hamran

Les også: Her faller giftlokkene

- Vet mer om to dager

- Hvis det forekommer ulovlig slipp og dumping der ute, da kan det hende vi må stoppe, sier havnedirektøren.

- Når vet du dette?

- Det virker som om entreprenøren kan finne ut mye i løpet av et par døgn. De vil snakke med alle som har vært der, og har bedt om ekstern gransking, sier Hamran

- Har tømt flere hundre tonn

Mannskapet har skjult den ulovlige aktiviteten ved å la pumpene bare gå på tomgang sier han til VG.

- Jeg har ikke oversikt over hvor mange tonn vi har sluppet ut, men det er ikke rent lite. En lekter rommer 250 tonn, og det er ikke få ganger vi tømte den rett ut i vannet, sier han til VG.

Les også: Dumpet kloakk ved Operaen

- Brudd på prosedyrer

- Jeg vil si det er alvorlig hvis det er bevist direkte dumping av en full slamlekter ned på deponiet, dette er brudd med de prosedyrene og kravene som ligger i prosjektet. Så dette ser vi veldig alvorlig på, sier miljø- og kvalitetssjef i Oslo Havn, Torild Jørgensen.

Oslo Havn krever nå redegjørelser fra selskapet.

- Dette var helt ukjent for oss. Det første vi gjør nå er å prøve å få fakta på bordet og prøve å få utredet hva dette virkelig er, sier Jørgensen i Oslo Havn.

Vil granske virksomheten

Secora avviser derimot at det har vært systematisk dumping av giftig slam ved Malmøykalven.

Ole Johnny Johansen, Secora

Ole Johnny Johansen

Foto: Privat

- Vi er kjent med at det sporadisk har vært dumpet stein ved Malmøykalven, men vi er ikke kjent med at det har vært noe systematisk ureglementær dumping av slam og avfall der ute, sier administrerende direktør i Secora, Ole-Johnny Johansen.

Secora vil nå sørge for at eksterne eksperter gransker om de har dumpet giftig slam ulovlig i vannoverflaten ved Malmøkalven.

Det er klart etter et møte mellom Oslo Havn og Secora i ettermiddag.

Innrømmer dumping av stein

Secora innrømmerat de har ureglementert har dumpet stein på stedet.

- Oslo Havn beklager at det har foregått ureglementert dumping av rengjort stein i deponiet. Dette skal ikke forekomme og er brudd på prosedyrene i prosjektet, sier havnedirektør Anne Sigrid Hamran.

- Vi har tillit til at de tiltak som Secora nå har iverksatt vil medføre at slike episoder ikke vil skje i fremtiden. På denne bakgrunn vil den viktige miljøoppryddingen fortsette etter planen, sier havnedirektøren.