Voldtektssiktet utlevert til Norge

To år etter overfallsvoldtektene ved Korsvoll og Etterstad kan politiet fortsette etterforskningen på den siktede rumeneren. Mandag ble han overført til Norge etter et halvt år i fransk varetekt.

Pågrepet mistenkt

To år etter overfallsvoldtektene ved Korsvoll og Etterstad kan politiet fortsette etterforskningen på rumeneren som er siktet i saken. Mandag ble han overført til Norge etter et halvt år i fransk varetekt.

Foto: Mats Sparby (NRK)/Politiet
Journalist
Andrea Kluge
Journalist

Kilde: NTB

En 36 år gammel mann som er siktet for å ha voldtatt to eldre kvinner i Oslo, er utlevert til Norge etter å ha sittet i fransk varetekt i over et halvt år.

Mannen ble onsdag ettermiddag varetektsfengslet i fire uker.

Mannen er siktet for voldtekt av en 82 år gammel kvinne på Etterstad i Oslo i juli for to år siden, samt en 77 år gammel kvinne på Korsvoll i februar i fjor.

77-åringen ble etterlatt i snøen i 10 minusgrader, etter å ha blitt voldtatt og ranet. Hun ble funnet av en forbipasserende etter opptil en time og måtte legges i respirator

Ifølge politiadvokat Tina Bjarkø Helleland har den siktede 36-åringen ennå ikke ønsket å gi noen fullstendig forklaring til politiet.

Nekter straffskyld

Politiadvokat Tina Bjarkø Helleland ba om fire ukers fengsling.

– Han er siktet for svært alvorlige forhold over et kort tidsrom, og vi annser derfor sjansen som stor for at han gjenntar handlingene dersom han ikke holdes i varetekt, forteller hun.

Mannens forsvarer Harald Stabell sier at 36-åringen nekter straffskyld.

– Når han først ble begjært utlevert i september i fjor så han frem til å komme til Norge og forsvare seg i denne saken og han håpet at overføringen skulle skje raskt, forteller Stabell.

Politiet fikk DNA-treff på mannen etter å ha funnet spor på åstedene der voldtektene fant sted og sammenlignet dem med genetisk materiale som rumeneren avga etter to innbrudd i Østfold.

Han er siktet for overfallsvoldtekt av to eldre kvinner, samt å ha stjålet vedigjenstander fra dem. Han er også siktet for å ha overfalt en kvinne i 50-årene.

Politiadvokat Helleland beskriver voldsbruken som svært grov i alle tilfellene.

Nektet å la seg utlevere

Mannen ble pågrepet i Paris i september i fjor etter å ha vært etterlyst internasjonalt. Årsaken til at han ikke er utlevert før nå er at mannen først nektet å la seg utlevere. Han skal nylig ha skiftet mening, noe som har gjort at prosessen gikk langt raskere.

Ïfølge advokat Harald Stabell, har mannen lenge ønsket å bli utlevert til Norge.

– Han var meget frustrert da han kom til Norge etter så mange måneder i fransk varetekt, sier Stabell.

Ifølge politiadvokat Helleland er det ikke unormalt at behandling av utleveringsbegjæringer i slike saker tar i overkant av et halvt år.

36-åringen ankom Oslo mandag. I tillegg til voldtektene er mannen siktet for ytterligere et grovt ran av en eldre kvinne, samt for to innbruddstyverier.