Hopp til innhold

Voldtektssiktet kan ikke sendes ut

Selv om den 30 år gamle mannen er siktet for tre grove voldtekter, kan ikke norske myndigheter sende ham tilbake til Somalia.

Voldtekt Nedre Foss
Foto: Andreas Øien Stensland / NRK

 

Problemet til politiet og Utlendingsdirektoratet (UDI) er at Norge ikke har noen utleveringsavtale med mannens hjemland.

Dersom den 30 år gamle mannen blir dømt, vil han sone straffen i norske fengsler, uten å måtte frykte for å bli sendt ut av landet, skriver Aftenposten.no.

3 tilfeller

Somalieren har tilstått en av de brutale voldtektene, de to andre er han siktet for, men er ikke blitt avhørt.

En 48 år gammel kvinne blir brutalt overfalt og voldtatt i Nordre gate på Grünerløkka natt til 4. mai. En 30 år gammel somalisk mann har tilstått i saken.  

31. januar blir en 37 år gammel kvinne voldtatt i Prinsens gate i Oslo sentrum. Den somaliske mannen er siktet i saken.

En 41 år gammel kvinne blir natt til 4. mai voldtatt i Myntgata ved Akershus festning. Den somaliske 30-åringen er siktet i saken, men har ikke latt seg ville avhøre av politiet ennå.

Somalieren har sittet varetektsfengslet siden 7. mai. Han er siktet for ytterligere to voldtekter, men har ikke villet la seg avhøre om disse, opplyser Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til Aftenposten.no.

På ubestemt tid

Så lenge Norge ikke har noen utleveringsavtale med Somalia kan mannen bli værende i Norge på ubestemt tid. 

– Ingen utlendinger som har begått en straffbar handling i Norge, kan bli sendt ut før personen er dømt av en norsk domstol. De har også ankemuligheter som alle andre personer, sier underdirektør Camilla Torgersen i UDI til Aftenposten.no 

– Når personen har fått sin dom, hva skjer da?

– Det foreligger en konvensjon om overføring av personer til soning i hjemlandet. Dette hører inn under Justisdepartementets ansvarsområde.

– Har Norge en slik avtale med Somalia?

– Ikke så langt jeg kjenner til, sier Torgersen til Aftenposten.no.

– Dersom en person er domfelt for et straffbart forhold, vil personen bli vurdert utvist. Direktoratet må da også vurdere om personen risikerer forfølgelse i sitt hjemland. Norge er forpliktet til gjennom internasjonale regler å gi personer som risikerer forfølgelse beskyttelse. Vi vurderer også alltid alvoret av den straffbare handlingen opp mot personens tilknytning til riket, før vi fatter et vedtak om utvisning, sier Torgersen.