Hopp til innhold

Voldtektene tas opp i Stortinget

- Jeg håper å få løftet debatten om trygghet for kvinner og hjelp til voldtektsofre opp på et høyt politisk nivå, sier stortingsrepresentant Akhtar Chaudhry (SV).

Akhtar Chaudhry
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Mandag tar han spørsmålet opp i en interpellasjon til justisminister Knut Storberget (Ap).

- Hvordan vil statsråden medvirke til at Oslo blir en tryggere by å ferdes i, og hvordan kan ofrene sikres nødvendig og tilstrekkelig hjelp, spør Chaudhry.

Han viser i begrunnelsen for å reise spørsmålet at Oslo siden nyttår har opplevd en voldtektsbølge. I bare tre tilfeller er den antatte gjerningsmannen pågrepet.

- Hendelsene har gjort mange kvinner utrygge og angsten er utbredt, sier Chaudhry.

Overfallsvoldtekter og voldtektsforsøk i Oslo siden nyttårsaften:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Trykk på markørene for å lese mer om overfallene.

Politisk signal

- Jeg mener det er viktig å sende et signal om at det politiske Norge tar denne typer kriminalitet alvorlig. Jeg har hørt flere si at voldtekt har lav status når det gjelder etterforskning.

- Derfor må vi gjøre alt vi kan for å styrke både støtteapparatet for dem som blir ofre for en slik avskyelig handling og etterforskningen av voldtekt, sier han til NTB.

Chaudry understreker at voldtekt er en av de verste handlingene et menneske kan bli utsatt for.

- Du kan bytte hus og bil, men du kan ikke bytte ut kroppen din. Mange ofre brennmerkes for livet og opplever at livene deres blir snudd på hodet, sier han.

Avviser innvandrerdebatten

Chaudry, som selv har innvandrerbakgrunn, avviser debatten om det er menn med innvandrerbakgrunn som står bak de fleste alvorlige overgrepene mot kvinner.

- For ofrene er det revnende likegyldig hvilken bakgrunn gjerningsmennene har. Voldtekt er en avskyelig handling uansett hvilken hudfarge gjerningsmannen har, understreker han.

Det førte til reaksjoner da leder for Voldtektsutvalget, tidligere statssekretær i Justisdepartementet Rita Sletner (V), ba imamene bidra i det forebyggende arbeidet.

- Det er like lite kobling mellom voldtektsmann, hvit nordmann og kristendom som det er mellom afrikaner, muslim og voldtektsmann, sa arbeids- og integreringsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) i et møte han hadde med muslimske religiøse ledere 27. februar.

Hanssen sa også at en del av innvandrerne i Norge har en kulturell bakgrunn med et kvinnesyn som han mener bør bekjempes.