Hopp til innhold

Voldsforsker: – Skremmende holdninger

Etter at Khamshajiny Gunaratnam (Ap) ble utpekt til ny varaordfører i Oslo, har det florert med hatefulle kommentarer mot henne på sosiale medier. – Skremmende, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk.

Ragnhild Bjørnebekk

- Det er viktig at hatytringer på nett anmeldes, for å vise at dette ikke aksepteres, mener voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Forrige uke ble det klart at norsk-tamilske Khamshajiny Gunaratnam (27) fra Arbeiderpartiet blir Oslos nye varaordfører.

Da kandidaturet ble kjent, kom en lang rekke hatefulle og rasistiske ytringer i kommentarfeltene på sosiale medier.

"Er lei svarte nå kjenner jeg", "Hvem bryr seg - Oslo er ikke annet enn en åpen kloakk" og "Huttetu stakkars Oslo - nå blir du ødelagt" var blant kommentarene som kom.

– En offentlig arena

– Det skremmer meg, fordi det viser hva slags type holdninger folk har, og hva de er villig til å si offentlig, for kommentarfeltene er en offentlig arena, sier Ragnhild Bjørnebekk, forsker ved Politihøgskolen i Oslo.

– På den andre siden gjør de seg synlige, og vi kan følge med på dem, slik at en kan ha bedre oversikt enn det vi ville hatt dersom vi ikke hadde sosiale medier, sier Bjørnebekk.

Hvordan følger en med på dem?

– Det er ulike grupper som følger sosiale medier, slik at en blir oppmerksom på det. Politiet følger en del med, og det er andre som følger med, varsler og reagerer. Det er viktig, mener Bjørnebekk.

Ble advart

Khamshajiny Gunaratnam har ikke lest det som står i kommentarfeltene om henne.

– Da det ble kjent at jeg var aktuell som varaordfører, fikk jeg mange sms-er med gratulasjoner, men også mange meldinger som advarte meg mot å lese kommentarfeltene, sier hun.

Khamshajiny Gunaratnam

- Jeg tar gjerne en åpen konfrontasjon dersom folk er misfornøyd med meg, sier Khamshajiny Gunaratnam, vararordfører i Oslo.

Foto: Oslo kommune/Sturlason

Etter det har hun hatt fullt opp med å sette seg inn i sin nye jobb som varaordfører, og ikke hatt tid til å lese kommentarene. Men "Kamzy" utelukker ikke at hun vil gjøre det seinere.

– Jeg har to budskap om dette: Jeg skal tåle mye, og ønsker ikke å sensurere folks meninger. Er det ting folk er misfornøyd med, og min politikk, inviterer jeg dem gjerne til å diskutere dette ansikt til ansikt på mitt kontor i rådhuset. For det andre oppfordrer jeg hele byen til å ta til motmæle mot hatefulle ytringer, og å gå inn i disse diskusjonene, slik at holdningene ikke blir stående ubesvart.

Vil bli sett

Det er likevel en ganske lang vei fra å skrive en rasistisk kommentar på nettet, til å omsette det i faktisk handling, ifølge voldsforskeren.

– Det er mindre hemninger ved å formidle tanker og forestillinger på nettet, enn ved å gå ut og bruke vold. Så er det noen personer innenfor denne forestillingsverdenen som er opptatt av å bli sett og bli synlig, og få respekt. Det kan være personer som ikke har klart å få respekt for det de står for i andre sammenhenger. Disse kan komme til å gjøre noe som gir dem respekt i sine miljøer, sier Ragnhild Bjørnebekk.