NRK Meny
Normal

VM-klare håndballdommere tar likestillingskampen

Kvinner bør få muligheten til å dømme mer herrehåndball, mener Kjersti Arntsen og Guro Røen. – Kompetanse er det viktigste, ikke hvilket kjønn du har, slår dommerduoen fast.

Håndballdommere

Kjersti Arntsen og Guro Røen har dømt håndball sammen siden 2012. Nå er de klare for håndball-VM, som ett av seks kvinnelige dommerpar.

Foto: Milana Knezevic / NRK

– Vi løper jo rundt her i litt store T-skjorter og litt store shortser, ikke helt er tilpasset oss.

Håndballdommer Kjersti Arntsen og hennes makker Guro Røen er kvinner i et mannsdominert yrke, og det merkes på alt fra holdninger til dommerantrekk. Under årets håndball-VM er de ett av seks kvinnelige dommerpar, av totalt 17. Og Røen avslører at litt ekstra forberedelse måtte til før mesterskapet.

– Vi har betalt en skredder for å sy opp shortsene våre, så vi skal føle oss litt mer vel når vi er på TV.

Positive tilbakemeldinger

Duoen fra Lørenskog dømmer mange herrekamper i Norge. Det er ikke vanlig overalt.

– Her hjemme er det ikke noe problem at vi er kvinner og dømmer herrekamper. Mens internasjonalt er det en litt annen holdning til at kvinner dømmer menn. Så der er det fortsatt et lite stykke å gå, sier Arntsen.

Kompetanse er det viktigste for håndballdommere, ikke hvilket kjønn du har, slår duoen fast. De fikk positive tilbakemeldinger da de dømte herrehåndball på internasjonalt nivå i november, i Golden League-kampen mellom Island og Frankrike.

– Det viser at så lenge du er god nok, så bryr ikke spillere eller trenerne seg om hvilket kjønn du har, sier Arntsen.

Samme muligheter

Men for at kvinnelige dommere skal kunne hevde seg, må de først få slippe til, mener Arntsen og Røen. Også i herrehåndballen.

– Det vi er opptatt av er vi som kvinner også skal få de samme utviklingsmuligheter som våre mannlige kollegaer, sier Arntsen.

– For eksempel hvis vi presterer nå i VM, vil noen se at dette er gode dommere, disse må vi utvikle videre, legger Røen til.