NRK Meny
Normal

Hadde to kvinner på besøk kort tid før Sigrid forsvant

OSLO TINGRETT (NRK.no): Bare uker før Sigrid forsvant, hadde den tiltalte 38-åringen besøk av to kvinnelige bekjente i campingvognen i låven på Bryn. Det er i denne låven politiet mener Sigrid ble drept.

Campingvogn Sigrid-saken

Den tiltaltes campingvogn, inne på Pallesentralen på Bryn. Det er inne i denne vogna politiet mener Sigrid ble bortført og drept.

Foto: Politiet

Rettssaken etter drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) fortsetter onsdag med vitneforklaringer fra den tiltalte 38-åringens omgangskrets. Et av vitnene er en venninne av den tiltalte, som forteller at hun har kjent sunnmøringen i 18 år.

Venninnen, som er i 30-årene er innkalt av aktoratet fordi hun var på besøk i campingvognen 22. juli i fjor, om lag to uker før Sigrid forsvant.

Det er i denne campingvognen påtalemyndigheten mener Sigrid ble bortført og drept.

– Det er den samme dyna

Vitnet forteller at hun så sovedelen av campingvognen, der en dyne dekket hele sengen.

– Det var en helt ny dyne han hadde kjøpt, som hadde prikker på seg.

Det er tidligere kjent at Sigrid ble funnet innpakket i blant annet en dyne og sengetøy.

Aktor Nina Prebe viste vitnet et av bildene som er tatt i forbindelse med funnet av Sigrid. Bildet viser en dyne, misfarget og mørk, med prikker.

– Kjenner du igjen denne dyna?, spør Prebe.

– Det er den samme dyna, på det øverste bildet. Jeg kjenner den igjen, men den var hvit da, sier venninnen, som legger til at den tiltalte ba henne kjenne på dynen, «fordi den hadde så mykt stoff».

– Jeg strøk bare hånda så vidt over den, sier vitnet i retten.

Aktor forklarte at dynen på bildet var misfarget etter å ha ligget ute, og derfor ikke like lys som da vitnet så den ren i campingvogna i juli.

Campingvogn låve på Bryn

Hvor trang passasjen inn til campingvogna inne på låven var da Sigrid forsvant har vært et tema. Vitnet ble spurt om dette. Bildet viser hvordan det var da politiet kom dit den 4. september 2012.

Foto: Politiet

– Rotete og møkkete

Campingvognen står inne i en låve på Bryn, og det skal ha vært store mengder rot inne på den mørke låven. Aktoratet hadde også kalt inn annen kvinne, som besøkte den tiltalte i Oslo 24. til 28. juli.

I avhør har kvinnen fortalt at hun tilbragte to netter inne i campingvognen. I sin forklaring onsdag, mente hun det kanskje bare var én.

– Det var ganske mørkt i området der. Jeg var litt overrasket over beliggenheten, for å si det sånn. Det så ut som en falleferdig fabrikk, sier kvinnen om låven på Bryn.

Hun legger ikke skjul på at hun ikke ble imponert over boforholdene i den lille vogna. Gardiner skal ha dekket alle vinduene, og det var ikke mulig å se ut i låven.

– Jeg synes det var litt skummelt, det er min personlige mening. Det var rart og merkelig at det lå en campingvogn inne i en fabrikk.

– Det var veldig mørkt og trangt, så jeg sov ikke så mye der inne, forteller vitnet.

Trangt

Fram til campingvognen, inne på låven, er det en sti gjennom rotet, som det første vitnet beskrev som rundt en meter bred.

– Det var trangt, og jeg gikk sidelengs. Men jeg kom meg frem, selv om jeg hadde en sekk og krykker, sier vitnet.

Hvor bred denne stien inn til campingvognen var, har vært et tilbakevendende tema i rettssaken. Dette fordi forsvaret mener det vil være vanskelig for én person å frakte en større pakke gjennom passasjen alene.

Den andre kvinnen mente stien var smalere, og fortalte at hun måtte ha hjelp av den tiltalte for å få med seg en stor koffert inn til campingvognen.

– Aldri vært vasket

Venninnen sier at hun ble med den tiltalte inn i campingvognen. Inne i vognen var det ifølge venninnen som de andre stedene tiltalte hadde bodd: Rotete og møkkete.

– På bordet stod det en laptop, og to papptallerkener. Den ene lå gårsdagens middag på. Alle gardinene var trukket for, sier vitnet.

Dommer Ingmar Nestor Nilsen fortalte spurte deretter vitnet om hvor ofte hun trodde det hadde blitt rengjort i campingvognen. Den tiltalte har tidligere forklart at han foretok en omfattende rengjøring av vogna etter at Sigrid forsvant, etter et besøk av en annen venninne samme måned.

– Aldri! Jeg tror aldri det har blitt vasket inne i den vogna, svarte vitnet.

– Løftet skuter på egen hånd

En 19 år gammel mann som kjøpte bilen den tiltalte skal ha brukt natten Sigrid forsvant, en grønn Citroën, vitnet også i retten onsdag.

Mannen fortalte blant annet at han på et tidspunkt så den tiltalte løfte en skuter inn i en bil på egen hånd. Forsvaret og den tiltalte har tidligere hevdet at den tiltalte har ryggproblemer.

19-åringen sier skuteren veide mellom 60 og 100 kilo. Et annet vitne forklarte seg om omtrent det samme tirsdag. Mannen, som er en bekjent av tiltalte, fortalte at skuteren skulle inn i en Honda Civic tiltalte skulle kjøre til til Ålesund, i 2012. Det andre vitnet forklarte at vitnet mente skuteren måtte veie minst 120 kilo.

19-åringen har fortalt i avhør at han var inne i bilen og dro, mens tiltalte løftet opp skuteren, tilsynelatende uten problemer.

Totalt veide bylten Sigrid ble funnet i 77 kilo – liket var pakket inn i rundt 20 kilo tekstiler og andre materialer – da den ble funnet i september i fjor.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tiltalte i retten

Den tiltalte 38-åringen (til høyre i bildet). Fra venstre forsvarerne: John Christian Elden, Thomas Randby og Ida Andenæs.

Foto: Svein Olsson/NRK

Flere spørsmål

Den tiltaltes medforsvarer, Thomas Randby, stilte vitnet flere spørsmål om stien mellom rotet i låven. Han ba også vitnet reise seg fra vitneboksen, for å vise bredden på nytt med hendene.

Vitnet viste da en bredde Randby mente å kunne se at var noe mindre enn én meter.

– Det var for å etterprøve politiets teori om at tiltalte har gjort dette, og at han har utført hele denne hendelsen alene, sier Randby til NRK.no.

– Hvordan ser du på at vitnet sier dyna fra funnstedet ble sett i låven 22. juli?

– Jeg kommenterer ikke enkeltbevis underveis. Dette er noe vi må komme tilbake til under prosedyren, når man ser hele bevisbildet samlet, sier Randby.