NRK Meny
Normal

Vinneren er kåret!

Et dansk firma har fått i oppgave å tegne Oslos nye landemerke. Snøhetta kom på andreplass. Les hvorfor!

”NYE HOLMENKOLLEN FYR - EXTENDING TRADITION”

Av 104 innsendte utkast har juryen plukket ut sju, som premieres i dag. Nye Holmenkollen skal stå ferdig til verdenscuprennet i 2010.

Dansker stakk av med seieren

Det danske arkitektfirmaet Julien de Smedt Architects stakk av med seieren i konkurransen om hvem som skal tegne Norges nye landemerke.

- Det har ikke vært vanskelig å kåre en vinner, men juryen har gjort en usedvanlig nøyaktig jobb, sier jurysekretær Per Rygh i Norske arkitekters landsforbund.

Julien de Smedt Architects

Julien de Smedt (t.v.) og Florian Kosche fra det danske arkitektfirmaet Julien de Smedt Architects som tirsdag ettermiddag gikk av med seieren i arkitekturkonkurransen om ny hoppbakke i Holmenkollen.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Hoppere skal altså fly i en bakke fra Danmark, når «nye Holmenkollen» skal stå klar til verdenscuprennet (prøve-VM) i 2010. Det Oslobaserte arkitektfirmaet Snøhetta kom på andreplass i konkurransen.

Må være bruksvennlig

Skipresident Sverre Seberg syns vinnerbakken var flott, men understreker at det viktigste er at skibakken blir god å hoppe i.

- Det arkitektoniske er viktig og har gjort Holmenkollen viktig for byen. På den annen side er det helt vesentlig at vi får en bakke som er funksjonell og som det går an å hoppe i selv om det er litt rufsete vær- og vindforhold, sier Seberg.

- Det er det som kommer til å sikre holmenkollen for fremtiden. Uten hopprenn har jo bakken liten eller ingen verdi.

 

Juryrapporten

«NYE HOLMENKOLLEN FYR - EXTENDING TRADITION»
Foto: Arkitekttegning

I juryrapporten kan man lese om vinneren:

«Utkastet legger stor vekt på lyssetting av bakken. Dette gjøres både ved den innvendige belysningen av tilløpets overflate, men også med store lyskastere plassert oppe på den horisontalt skarpt avsluttede tilløpskonstruksjonen, som kaster en konsentrert lysstråle oppover mot himmelrommet i forlengelse av tilløpets profil.»

Juryen tror dette kan bli svært effektfullt både i nær- og fjernvirkning, og i høy grad bidra til å etablere den nye bakken som et ikon for byen, men advarer samtidig mot å overdrive denne effekten.

Internasjonal interesse

Arkitekter fra 38 forskjellige land sendte inn anonyme forslag til «nye Holmenkollen». Blant andre var Australia, Taiwan, Israel, Canada, USA, Storbritannia, Kina, India, Japan og Hellas representert. 

- I tillegg til den gjennomgått de vanlige vurderinger for en arkitektkonkurranse, har man gått gjennom en ekspertvurdering innen tre deltemaer: kostnader, byggeteknikk og vindskjerming, sier jurysekretær Per Rygh

”NYE HOLMENKOLLEN FYR - EXTENDING TRADITION”
Foto: Arkitekttegning

Anonyme

Historisk billedgalleri

En jury på sju medlemmer har jobbet siden i juli med å kåre vinneren. Alle deltakere i konkurransene sender inn sitt forslag anonymt og det er kun de sju premierte juryen nå vet hvem er.

Her er de sju finalistene:

1. premie, Utkast nr. 18: «NYE HOLMENKOLLEN FYR - EXTENDING TRADITION». Julien de Smedt Architects, København, Danmark

2. premie, utkast nr. 22: «ETTER WIRKOLA» aste architecture, Innsbruck, Østerrike og Snøhetta AS, Oslo

3. premie, utkast nr. 46: ”TIND” se.arkitekter as, Stavanger

Innkjøp, utkast nr. 2: «FREMTIDEN» Biong arkitekter, Oslo og Sivilarkitekt Helge Saatvedt, Oslo

Innkjøp, utkast nr. 14: «SVEV 2011» Petter Bogen Arkitektkontor AS, Oslo og ANX arkitekter AS, Oslo.

Innkjøp, utkast nr. 61: «NORDLYS» Bjarke Ingels Group (BIG)København, Danmark

Innkjøp, utkast nr. 86: «DRAWING THE NEW PROFILE OF FLIGHT» Eight Inc. NY, New York, USA

Norges nye landemerke

Julien de Smedt Architects, København, Danmark

Foto: Arkitekttegning

Juryens anbefalinger

«Det er juryens klare anbefaling overfor Oslo kommune at den videre planlegging av Ny Holmenkollbakke baseres på utkast nr. 18 ”Nye Holmenkollen Fyr …»

Følgelig tilrådes at det innledes forhandlinger med utkastets forfattere om kontrakt om det videre arkitektfaglige prosjekteringsoppdrag. Vi vil foreslå at det i disse forhandlinger tas sikte på også å inkludere i kontrakten den byggtekniske ekspertise som allerede er inkludert i vinnerteamet.

Som nevnt i den individuelle kritikken er det, til tross for de mange sterke kvaliteter i utkastet, en rekke forhold som enten ikke er løst eller som bør forbedres. Juryen vil spesielt peke på følgende:

· Dommertårn og trenertribuner må innpasses, for eksempel integrert i fagverksdrageren over sydtribunen

· Kongeveien må overdekkes med et plan som skiller det fra den øvrige trafikk

· På dette nye planet bør det utvikles et nytt ”Kollentorv” som kan ivareta turistenes behov

· Restaurantens plassering i kulbygget bør vurderes endret

· Heisløsningen fra Skålbunnen og opp bør vurderes ført opp langs kulen og inn på nivået under hoppet

· Det bør vurderes om fagverksdrageren i tilløpskonstruksjonen kan slankes noe, ved ikke å inkludere tilløpets vindskjerming i fagverkets høyde.

Se flere bilder her: Oslo Kultur- og idrettsetat