Hopp til innhold

Vil vekk fra mafiaparagrafen

De tiltalte etter korrupsjonssaken i Bærum håper å kvitte seg med mafiadommen når saken begynner i lagmannsretten i dag.

Kommunegården

Seks av dem som ble dømt i tingretten for korrupsjon i Bærum kommune anket straffeutmålling og erstatningssum til lagmannsretten. Arkivfoto.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Til sammen åtte personer ble dømt for korrupsjon - og tre av dem for mafiavirksomhet da saken var oppe i tingretten i Asker og Bærum. I dag starter ankebehandlingen i lagmannsretten.

Seks har anket både skyldspørsmålet og erstatningsbeløp. Deriblant den hovedtiltalte, en tidligere ansatt i eiendomsforvaltningen.

– De er blitt betraktet som en del av en organisert kriminell gruppe noen av disse, dette mener vi ikke er riktig. Dessuten er vi uenige i hvor stor overfaktureringen er, sier mannens forsvarer Terje Grønn.

Strenge straffer

Dom etter Staffelovens paragraf 60a , den såkalte mafiaparagrafen, ga strengere straffer i tingretten .

Korrupsjonsrettssak Bærum

I tingretten ble tre av de tiltalte dømt etter Straffelovens paragraf 60a.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

– Fem år og seks måneder er en veldig streng straff. Vi håper å få overbevist lagmannsretten slik at det er grunnlag for en lavere straff. Får vi vekk mafiaparagrafen og får vi redusert omfanget av korrupsjonen er det også grunnlag for en lavere straff, sier Grønn.

Den tidligere ansvarlige for malearbeider i Bærum kommune ble dømt for å ha gitt håndverksoppdrag mot betaling til flere håndverkere, deriblant til sine to brødre og sin nevø. I tillegg til korrupsjon ble de tre brødrene dømt for organisert kriminalitet.

Første bruk av mafia-paragrafen

Da dommen i Bærums-saken falt i januar i fjor var det første gang noen ble dømt etter den såkalte mafiaparagrafen i en økonomisk straffesak her i landet.

Brødrene fikk lange fengselsstraffer. Alle seks som får sakene sine prøvd på nytt i Borgarting lagmannsrett har anket både skyldspørsmål og erstatningsbeløp.

I tingretten ble de seks dømt til å betale 15,9 millioner kroner i erstatning. Hovedmannen som har erkjent korrupsjon mener de overfakturerte beløpene var vesentlig lavere enn det dommen sa og i lagmannsretten vil forsvarerne legger frem nye beregninger:

– Vi vil legge fram alternative beregninger til det påtalemyndigheten har kommet fram med. Det ble ikke gjort i tingretten, sier Grønn.

Ankesaken er beregnet å vare frem til 23. april.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Du kan også følge NRK Østlandssendingen på Twitter .