NRK Meny
Normal

Raymond Johansen på topp for Oslo Ap

Klima, eldre og ungdom er viktige satsingsområder for Oslo Ap fram mot valget neste høst, sier toppkandidat Raymond Johansen.

Raymond Johansen

Raymond Johansen er Arbeiderpartiets kandidat til å bli byrådsleder i Oslo etter valget i 2015.

Foto: Peter von Tangen-Jordan / NRK

Raymond Johansen står som ventet øverst på lista til kommunevalget neste høst etter nominasjonsmøtet i Oslo Arbeiderparti lørdag. Han er dermed partiets byrådslederkandidat. Mens Tone T. Dahl er Arbeiderpartiets utfordrer til ordfører Fabian Stang med andreplassen på lista.

– Vi skal skape en by hvor folk kan ta klimavennlige valg. Vi skal skape en by som tar vare på de eldre og vi skal skape en by hvor ungdom har fått utdanning, har fremtidstro og jobbmuligheter, oppsummerte han i sin tale etter valget.

Les også: Johansen foretrekkes foran Røsland i Oslo

Transport for bedre klima

Befolkningen i Oslo er ventet å vokse med 200.000 nye innbyggere de neste 20 årene. For å takle denne veksten mener Johansen at det må satses mer på kollektivtrafikk for å kunne få ned klimautslippene.

– Livene vår blir enklere og bedre dersom det alltid går en trikk og dersom det er mulig og trygt å sykle til jobb, sa Johansen i sin tale.

– Voksende byer er ikke en del av klimaproblemet, men en del av løsningen.
Da må vi bygge høyere, tetter, grønnere og på skinner og det vil kreve stor gjennomføringskraft de neste årene, fortsatte han.

Johansen lovte også at Arbeiderpartiet skal bygge flere barnehager og innføre to barnehageopptak i året.

– Flere eldre, færre hjelpere

– Mens antall eldre har gått opp, har antall ansatte i hjemmetjenesten gått ned.
Ifølge Fagforbundet har antall hjemmehjelpere blitt redusert med 42 prosent de siste 10 årene, sa Johansen.

– Hjemmehjelperne er under så stort press fra kommunen at de knapt har tid til å se brukeren i øynene. Det må ta slutt, slo han fast.

Les også: Få med innvandrerbakgrunn på Oslo Aps liste

Vil ha eiendomsskatt

For å finansiere bedre eldreomsorg kom han inn på et annet vedtak som partiet går til valg på.

– Når vi nå ber de i Oslo med de dyreste boligene om å bidra litt ekstra er det nettopp for å kunne gi byens eldre trygghet og omsorg.

Det var et enstemmig program- og nominasjonsmøte i Oslo Arbeiderparti som vedtok å gå inn for eiendomsskatt. Får Ap gjennomslag blir skatten på tre promille og bunnfradraget på fire millioner kroner.

Ungdom og utdanning

Johansen trakk fram bekymring for at færre ungdommer søker til bygg- og anleggsfag. Og spurte om råd fra partifellene for hvordan de skal motivere ungdom for å søke disse fagene.

– Samtidig slutter mer enn en tredjedel av ungdommene som starter på yrkesfag før de er ferdige. Sjansen for å få en ordentlig jobb blir mindre. Å få seg lån til å kjøpe sin første leilighet blir vanskelig. Starten på voksenlivet blir satt på vent. Sånn kan vi ikke ha det, sa den nye byrådslederkandidaten.