Oslo-turistene vil se 22. juli-stedene

Utenlandske turister på Oslo-besøk vil se stedene som fortsatt preges av terroren 22.juli.

Byggegjerde foran Høyblokka i Regjeringskvartalet

Ikke bare turistene møter et avskjermet Regjeringskvartal etter terrorangrepet 22.juli.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Utenlandske turister på Oslobesøk vil se Holmenkollen og Vigelandsparken, men også Domkirken og Regjeringskvartalet etter terroren 22.juli.

– Folk er nysgjerrige og folk spør. Selv om vi på ingen måte vil bruke dette aktivt i vår markedsføring av byen, vil vi tilrettelegge det slik at turistene finner frem, sier markedssjef i Visit Oslo, Heidi Thon.

– Det kommer ofte henvendelser til turistinformasjonen og da vil vi selvfølgelig fortelle folk hvor de finner Domkirken og Regjeringskvartalet, slik at de får se med egne øyne, sier Thon.

Sammenligner Oslo med New York

Hun sammenligner turistenes interesse med New York etter terrorangrepet 11. september 2001. Hvor Ground Zero er minnesmerket der tvillingtårnene World Trade Center stod.

Thon forklarer videre at folk og turister har et behov for å se og ta del i følelsen rundt terrorangrepene.

– Jeg tror det er en sympatierklæring, en slags medfølelse for de som besøker Oslo. De vil vise at de bryr seg. Det er blomster ved Domkirken nesten hver eneste dag, og det er godt å vite at det er i minnene ikke bare til Oslo-beboerne, men også tilreisende, sier Thon.

Osloguidene må også svare

Turistene kommer ofte og spør Osloguiden Agnes Kristiansen, hvordan de kan finne frem til Domkirken og Regjeringskvartalet.

Blomster utenfor domkirken

Blomster utenfor domkirken.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

– Nå som det er gått noen måneder, spør som regel turistene en gang i uken, sier Kristiansen.

Noen uker etter terrorangrepet turte turistene nemlig ikke å vise sin nysgjerrighet.

– Jeg følte som guide at det var få mennesker som spurte meg om terrorangrepet. Så jeg spurte ofte de turistene i bussen hva de følte om hendelsen, mange fortalte at de følte de tråkket på sorgen vår.