Hopp til innhold

Vil rydde opp i plastgraver

Opp mot 350.000 plastgraver i Norge er totalfredet, og hindrer utskiftningen av kistegraver som det er stor mangel på i Oslo. Det finnes derimot en maskin som kan løse problemet, men pengene mangler.

Rydder opp i plastgraver
Foto: Terje Christiansen / NRK

En viktig grunn til at Oslo i dag ikke har nok kistegraver, er at gamle gravplasser er fredet fordi man på 50- 60- og 70-tallet svøpte de avdøde i plast før man begravde dem.

Les også: Lik som aldri råtner

- Hermetisert

- En kiste hvor den avdøde er svøpt i plast så har det aldri vært tilgang på oksygen, og du kan si at den avdøde er hermetisert, sier Kjell Østbye.

Kjell Østbye
Foto: Terje Christiansen / NRK

Han har funnet opp maskinen som kan løse problemet med de rundt 300.000 plastgravene i Norge. Gjennom syv hull i bakken fyller han kistene med vann og kalk.

- I den kjemiske reaksjonen så frigjøres det energi i form av varme, og vi får en nedbryting av innholdet i graven. En slik grav kan da tas i bruk ett år etterpå, forklarer Østbye.

Mangel på kistegraver

Det er stor mangel på kistegraver i Oslo, og gravferdsdirektør Margaret Eckbo ønsker å rydde opp i byens 30.000 plastgraver i løpet av fem år. Men pengene kommunen har bevilget strekker ikke til.

Gravferdsdirektør Margaret Eckbo
Foto: Terje Christiansen / NRK

- Med de pengene vi får i dag, hvis ikke det øker, så vil ikke vi kunne klare å stabilisere mer enn 500 graver i året. Og vi kistegraver mye mer enn det, over det dobbelte. Så det vil i realiteten si at det blir fortere fullt og det blir stopp, sier Eckbo til NRK Østlandssendingen.

Å etablere nye kirkegårder er ikke et godt alternativ, ifølge gravferdsdirektøren.

Landsomfattende problem

- Dette koster en tredjedel av hva det koster å etablere nye graver. Og vi har markagrensen som gjør at vi er i konkurranse med barnehager og skoler og idrettsanlegg og dets like. Og da taper vi for det er ingen pressgrupper for dette området.

Hun mener det er et landsomfattende problem og synes det er vanskelig at det tillegges den enkelte kommune å klare og løse det problemet selv.

- Jeg synes det er trist at de ikke kan ta ansvaret, for det var faktisk et pålegg man fikk mellom 1950-80 og bruke plast.

Kommunenes ansvar

Kirkedepartementet ønsker ikke å kommentere saken ovenfor NRK. De mener dette er kommunens ansvar, og må dekkes innenfor kommunens budsjett.

Kjell Østbye og firmaet Norsk Miljøstabilisering er uansett klare for å rydde opp i så mange plastgraver som kommunene og staten vil betale for.

- Vi kan behandle det vi blir spurt om. Det er bare å investere etter det behovet som vil komme, forsikrer Østbye.