NRK Meny
Normal

Vil rive Tronsmo

Bygården den tradisjonsrike bokhandelen ligger i er solgt til Entra Eiendom. Entra vil rive gården for å bygge et kvartal med to tårn. Fredag skal Entra og Tronsmo snakke om fremtiden.

Tronsmo

Tronsmo ligger i Kristian Augusts gate 19, på østsiden av plassen mellom Historisk museum og Nasjonalgalleriet.

Foto: Tronsmo

Tronsmo bokhandel har 40-årsjubileum neste år. Butikken er kjent for å selge bøker om politikk, feminisme, homofili, dessuten fotobøker og tegneserier. Mange har et forhold til den kjedeuavhengige bokbutikken på Tullinløkka. Tidene har vært usikre for butikken tidligere, nå er de det igjen.

– Et alternativt universitet for mange

Forfatteren Per Petterson. Foto: Berit Roald/ Scanpix

Per Petterson

Foto: Roald Berit / SCANPIX

Per Petterson er prisbelønt forfatter, han sitter i styret til Tronsmo og han har stått i butikken i 12 år. Han mener at mange, også innenfor litteratur- og kulturbransjen, ikke forstår hva Tronsmo har betydd.

– Tronsmo er et kraftsentrum. Det har alltid vært flinke folk som har jobbet på Tronsmo. De ansatte har utdanna seg sammen med kundene, de har lært av kundene og de har lært bort til kundene, sier Petterson.

Ginsberg, Guillou og City Lights

Allen Ginsberg har sagt at Tronsmo er verdens beste bokhandel, Jan Guillou at den er norges vindu mot verden og en amerikaner sa at Tronsmo nesten er som City Lights i San Fransisco bare at Tronsmo er bedre på amerikansk litteratur, sier Petterson.

– Tør ikke flytte langt unna

Eva Stenlund Thorsen

Daglig leder Eva Stenlund Thorsen.

Foto: Tronsmo

Eierne av Tronsmo har diskutert flytting flere ganger når leiekontrakten har vært truet, forteller Eva Stenlund Thorsen, daglig leder i Tronsmo. Spørsmålet er hvor langt bort de tør flytte og hva nye lokaler koster.

– Det er dyrt å leie lokaler, sier Stenlund Thorsen.

– Det er lettere å si hvor vi ikke kan flytte. Vi kan ikke flytte til Grünerløkka eller Tøyen for eksempel. Grünerløkka er ikke noe handleområde, folk går dit for å drikke og spise. Vi trenger nærheten til Norli i Universitetsgata og Litteraturhuset, sier Stenlund Thorsen.

Per Petterson mener også Tronsmo må holde til i sentrum.

- Tronsmo betjener en kundegruppe med stor kunnskapshunger, alle bor ikke på Grünerløkka, noen på Majorstua og andre steder, sier Petterson.

Artikkelen fortsetter under bildet

TRonsmo

One of the coolest bookshops in the world, sier Neil Gaiman om Tronsmo.

Foto: Tronsmo

Tronsmo har hatt leiekontrakt med fire måneders oppsigelse med Knut Schelderup som eide Tullingården. Fredag 4. mai solgte han gården til Entra Eiendom.

– Vi har hatt kort oppsigelsestid fordi vi har hatt et tillitsforhold med gårdeier, sier Eva Stenlund Thorsen.

– Kommer ingen gravemaskin i morgen

Knut Schjelderup som har eid gården inntil fredag sier at det ikke er sånn at det kommer noen gravemaskin i morgen.

– Du har ikke villet selge til Entra tidligere, hvorfor ombestemte du deg?

– Det tror jeg ikke har noen offentlig interesse.

– Er det trist?

– Det har vært et hyggelig sted å være i dette huset. Men jeg går jo ikke rundt og gråter.

Artikkelen fortsetter under bildet

Tullinløkka

Slik ser visjonen til Entra Eiendom ut.

Foto: MAD Arkitekter

Entra og Tronsmo møtes fredag 11. mai

Entra Eiendom og Tronsmo var i telefonkontakt i tirsdag ettermiddag og skal møtes fredag.

– Entra sa bare at det er en laang prosess. Men laang tid kan være så meget, må nesten ha noe mer konkret. Jeg blir litt matt av dette, sier Stenlund Thorsen.

Per Petterson er spent på hva som kommer ut av møtet fredag.

– Det blir interessant å se hvordan det møtet går. Tronsmo kan ikke sitte på oppsigelse for lenge, det er demoraliserende for en stab som er entusiastiske og gir det lille ekstra. Jeg håper det går riktig til helsike med planene om det nye kvartalet, sier Petterson.

– Først må vi kjøpe mer

– Det er ikke sånn at Entra ønsker at Tronsmo skal vekk fra Kristian Augusts gate 19, sier Hans Henrik Torgersen, kommunikasjonssjef i Entra.

– Det som er viktig for Entra er at vi vil revitalisere området mellom Bislett, Karl Johan og Slottsparken. Ikke alle av de tidligere leietakerne skal bort, mange skal være med videre.

– Men til hvilken pris?

– Det er selvfølgelig det som kan være et vanskelig spørsmål, sier Torgersen.

Entra kan ikke svare på hvor lenge gården blir stående før den rives.

– Det er for mange faktorer. Først må vi kjøpe mer, så planlegge. Vi er fortsatt i forhandlinger med grunneiere. Det kan være snakk om ett år eller fem år, sier Torgersen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Tronsmo

Fasaden til Tronsmo, kjent for mange der den ligger ved Tullinløkka.

Foto: Tronsmo

I mars fikk Tronsmo Grafills hederspris for det de har gjort for utøvere av visuell kommunikasjon.

– Det var utrolig fint å få den. Begrunnelsen viser så tydelig at de har forstått hva vi driver med, sier Eva Stenlund Thorsen.

– Hva driver dere med?

– Vi selger ordentlige og fine og interessante bøker. Og tegneserieavdelingen, den har hjulpet mange i karrieren. De begynner med fansiner og nå tegner de fast for New Yorker, sier Stenlund Thorsen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Bendik Kaltenborn

Bendik Kaltenborn

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Akkurat dette siste med å tegne for det amerikanske kulturmagasinet New Yorker er det Bendik Kaltenborn i kunst- og tegneseriekollektivet Dongery som gjør. Han sier at Tronsmo har betydd mye for ham faglig.

– Særlig tegneriedelen av karrieren min er Tronsmos fortjeneste fordi de ga meg et publikum. De tok inn fansinene helt fra starten, de pusher dem på folk som kan være interessert i akkurat den typen. Og da blir man gira, når man får respons neste gang når man kommer med ny ladning, sier Bendik Kaltenborn.

Han har laget en helt fersk serie som kommentar til Entras byggeplaner, du kan se den her.