Hareide vurderer familie fremfor statsrådjobb

Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide vurderer å si nei til jobb som statsråd dersom partiet havner i regjering.

Knut Arild Hareide, KrF-leiar

KrF-leder Knut Arild Hareide fra Akershus kan komme til å droppe en statsrådsjobb, selv om KrF skulle havne i regjering etter valget.

Foto: Simon Solheim / NRK

Hareide har vært innvalgt på Stortinget fra Akershus siden 2009. Nå vil han prioritere papparollen fremfor jobben som statsråd, skriver Vårt Land.

– Vi er veldig sikre på at han vurderer å takke nei. Han har orientert resten av partiledelsen i KrF og gruppestyret på Stortinget, sier redaktør i samfunnsavdelingen i Vårt Land, Berit Aalborg til NRK.

Viktigere å få KrF inn i regjering

Sentrale kilder nær Hareide opplyser at dette kan bli et realistisk utfall hvis KrF blir del av ny regjering fra høsten.

– Det er viktigere for meg å få KrF inn i regjering enn at jeg selv skal være en del av den. Hvis jeg kommer i en posisjon hvor jeg må velge mellom å bruke tid med Sara og Lisa Maria og statsrådsjobb, så velger jeg familien, har han tidligere uttalt til VG.

Hareide har ikke vært tilgjengelig for ytterligere kommentarer overfor Vårt Land.

Aalborg som kjenner Hareide godt, er også tydelig på at KrF sin leder har sine personlige grunner for å takke nei til en statsrådpost.

– Hovedgrunnen er flere familiære hensyn, tror jeg, hevder Aalborg.

Kan kombineres

Flere andre sentrale politikere i KrF er ifølge avisen forundret over Hareides signaler.

Men KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen har forståelse for at en ny familiesituasjon for Hareide gir nye perspektiver, og håper Hareide kan kombinere begge deler.

Valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU avdramatiserer saken og viser til at SV-leder Audun Lysbakken er i en tilsvarende situasjon og klarer både å lede partiet og være familiefar.

– Fra KrF er det dessuten en interessant politisk tone. Partiet har jo oppfatninger om deling av hjemmeansvar som Hareide her bryter med, sier Todal Jenssen.