Vil løslate mistenkt Mona Lisa-skytter

Oslo tingrett vil ikke forlenge varetektsfengslingen av mannen som skal ha løsnet to skudd ved restauranten Mona Lisa i mai. Politiet har anket løslatelsen.

Videoen viser masseslagsmål på utestedet Mona Lisa i Oslo sentrum. Kort tid senere ble flere skudd avfyrt.

I forkant av skytingen var det et voldsomt slagsmål inne på restauranten Mona Lisa i Oslo sentrum. Slagsmålet ble ble fanget på film av skremte vitner.

Det kommer frem i en fersk kjennelse fra Oslo tingrett.

Skytingen har sammenheng med et masseslagsmål inne på - og utenfor restauranten Mona Lisa, en travel natt til søndag i mai i år. Sjokkerte forbipasserende ble vitne til slagsmålet, som også ble fanget på film. Fire personer ble arrestert, ifølge politiet skal alle ha tilknytning til gjengmiljøet i Oslo.

Politiet mener også at én av de arresterte, en norsk-pakistansk mann som tidligere var medlem av Young Guns (30), skal ha løsnet minst to skudd ved inngangspartiet til restauranten. Politiet mener det bare er flaks at ingen ble skadet, og i fengslingskjennelsen kommer det frem at man har utvidet siktelsen til å gjelde drapsforsøk.

– Trusler ikke reelle

I kjennelsen kommer det frem at tingrettsdommer Knut Kleppestø ikke tror på den siktede 30-åringens versjon, som er at han ikke hadde til hensikt å treffe noen. Bakgrunnen for dette er blant annet en DVD vist i retten, etter alt å dømme med overvåkningsmateteriale.

Den siktede har også erkjent å være i besittelse av pistol med skarpe skudd i magasinet.

Likevel mener retten den siktede ikke kan mistenkes for forsøk på drap, fordi han ikke traff noen. Til tross for at 30-åringen ble dømt for legemsfornærmelse i 2010, mener retten at faren for at det tidligere Young Guns-medlemmet skal begå nye voldshandlinger er lav.

– Han er glad for at han kan bli løslatt, men vi tar ikke noe på forskudd og håper lagmannsretten kommer til samme avgjørelse. Det er to ting som er viktig, det ene er at Tingretten ikke mener det er fare for gjentakelse. De mener også at det ikke er snakk om et drapsforsøk, og det var det absolutt ikke heller, sier forsvarer Trygve Staff til NRK.

Den siktede skal også ha forklart at han grunn til å tro at truslene han mottok i forkant av Mona Lisa-skytingen ikke lenger er reelle. Retten mener derfor det ikke er noen «kvalifisert fare for gjentakelse». Staff ønsker ikke å kommentere dette.

Store politistyrker rykket ut etter at det ble avfyrt skudd på et utested i Grensen i Oslo sentrum

Store politistyrker rykket ut da det ble avfyrt skudd en travel lørdagskveld i Oslo sentrum.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Lagmannsretten bestemmer

Påtalemyndigheten hadde bedt om at 30-åringen skulle sitte varetektsfengslet i ytterligere fire uker, og er ikke enig i rettens vurdering.

Politiadvokat Jens Andenæs i Oslo politidistrikt sier kjennelsen er anket til lagmannsretten. Det er ventet at lagmannsretten vil ta stilling til spørsmålet i løpet av uka.

– Vi er uenige i tingrettens vurdering av om fengslingsvilkårene er tilstede, og har derfor anket kjennelsen. Vi mener også at det er snakk om et drapsforsøk, sier Andenæs til NRK.

Påtalemyndigheten har bedt om at anken får oppsettede virkning, og fikk medhold i dette. Det betyr at det tidligere Young Guns-medlemmet blir sittende fengslet til lagmannsretten har avgjort saken.