NRK Meny
Normal

– Alkoholforbud i parkene er tull

Nå vil Venstre kjempe for å bli kvitt forbudet. De mener politiet håndhever tullete regler når de nekter folk å drikke i parken.

Sofienbergparken

I parkene i Oslo bryr politiet seg lite når folk koser seg med øl og vin, på tross av at drikking av alkohol på offentlig sted er forbudt.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Toril Berge

Leder for Oslo Venstre og bystyrekandidat Toril Berge.

Foto: Oslo Venstre

– Det handler om at vi skal ha en by der folk får lov til å ha det gøy og trives, sier leder for Oslo Venstre og bystyrekandidat Toril Berge til NRK.

– Vi vil ikke ha en by der politiet skal håndheve regler alle synes er tull.

Venstre får støtte fra Høyre og Fremskrittspartiet, og dermed er det flertall for forslaget om det blir borgerlig flertall etter valget.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Politiet lukker øynene

Pål Ballstad

Pål Ballstad koste seg med en øl i parken på St. Hanshaugen torsdag kveld.

Foto: Jørgen Eide / NRK
Nikolas Gaarder

Nikolas Gaarder mener forbudet mot å drikke alkohol i parken burde oppheves.

Foto: Jørgen Eide / NRK

Så snart vårsola gløtter frem på himmelen i april, valfarter de første grillglade Oslo-folkene til parken.

Gjennom hele sommeren står engangsgrillene tett i tett i alle hovedstadens grønne lunger, og det er sjelden at politiet bryr seg med at folk nyter øl og vin til grillpølsa - selv om det er ulovlig.

– Jeg synes det er behagelig at jeg får lov til dette, sier Pål Ballstad, som torsdag kveld koser seg med en øl i parken på St. Hanshaugen i Oslo.

Men selv om han mener det er befriende å få åpne en kald øl på en varm sensommerkveld på et offentlig sted, er han ikke for lovendring.

– Det er kanskje litt selvmotsigende, men jeg ønsker ikke at det skal bli fyll i parkene. Jeg har vært her før og sett folk som bruker parken som et feststed. Å kose seg med en øl er noe helt annet.

Likhet for loven

Kameraten Nikolas Gaarder er ikke helt enig. Han mener forbudet kan heves, uten at politiet slutter å gripe inn når det blir bråk.

– Jeg synes det burde være lov med alkohol i parkene, fordi det skal være likhet for loven. Nå er det opp til hver politimann å bestemme om politivedtekten skal håndheves eller ikke, sier Gaarder.

Han hadde et lite blidt møte med politiet, da han åpnet en øl i Stensparken på St. Hanshaugen for en tid tilbake.

– De ba om legitimasjon og sa at dette måtte de sjekke ut. Da jeg svarte at alle gjør det over alt, fikk jeg beskjed om at det var andre steder, mens i Stensparken var det ikke lov.

– Rart at Stortinget skal bry seg

Men før champagnekorkene kan sprettes i parkene må kommunen søke regjeringen om dispensasjon fra loven som sier at det ikke er lov å drikke alkohol på offentlig sted.

– I Venstre synes vi at kommunen skal få bestemme dette selv. Det er litt rart at man skal sitte på Stortinget og bry seg med hva folk gjør på i parken, sier Berge.

Likevel har hun liten tro på at de vil få gehør for forslaget i et rødgrønt departement.