NRK Meny
Normal

Vil kvitte seg med de uærlige

Om byrådet får det som de vil skal det bli enkelt å bli kvitt uærlige drosjeeiere.

Taxi
Foto: Scanpix

Det er ett av forslagene byrådet har vedtatt for å renske opp i drosjenæringen.

Hvis forslaget blir godtatt av bystyret og i samferdselsdepartementet, får kommunen økt myndighet til å frata uærlige eiere løyve.

Kommunen vil ha full tilgang

- Alle som søker om og har løyve må skrive under på en erklæring hvor de gir kommunen tilgang til alle opplysninger fra skattemyndighetene, kemneren og fra trygdekontoret slik at vi kan se om det er noen uregelmessigheter der. Vi kan trekke inn løyvet om de ikke vil skrive under, eller om vi finner uregelmessigheter av alvorlig karakter, sier næringsbyråd Anette Wiig Bryn.

De siste årene har drosjenæringen i Oslo vært preget av rot og svindelskandaler.

Siste skudd på stammen er den omfattende skattsvindelsaken som omhandlet flere hundre drosjeeiere. Disse ble tatt av skattemyndighetene, men nesten en tredel av saken kom aldri opp i en rettssal. Disse beholdt dermed løyvene sine. Det vil ikke skje i liknende saker i framtiden, hvis byråden får det som hun vil.

Vil ha de kriminelle ut

Anette Wiig Bryn

Anette Wiig Bryn

Foto: Jarl Fr. Erichsen / Scanpix

- Vi ønsker først og fremst å få folk som er kriminelle ut av taxibransjen, sier Wiig Bryn.

I går vedtok byrådet 27 punkter som skal få drosjenæringen under kontroll. Blant annet bedre opplæring av løyvehavere og sjåfører og krav om plettfri vandel hos eiere. Og kommunen skal selv kontrollere at loven blir fulgt, ikke bare politiet.

Les: Krever innsyn i sjåførenes økonomi

- Politiet har ansvar for dette i dag. Jeg tviler ikke på at de gjør en utmerket jobb. Men vi mener at dette må settes i et bedre system og at kommunen som løyvemyndighet også kan ta ansvaret for dette med kontroller, sier Wiig Bryn.