Hopp til innhold

Vil klage Dagbladet til PFU

En av forsvarerene i terror-saken i Oslo tingrett, Morten Furuholmen, vil kontakte Pressens faglige utvalg (PFU) etter lekkasjer i terrorsaken mot Arfan Bhatti og de to andre medtiltalte.

Advokat Morten Furuholmen
Foto: Tor Richardsen / Scanpix

Dagbladet presenterte i sin lørdagsutgave en samtale mellom 28-åringen som er tiltalt for terrorplanlegging og hans samboer, hvor de snakker om at de kanskje blir avlyttet.

Furuholmen mener samtalen ikke har noe med terror-tiltalen å gjøre, og dermed ikke bør avspilles i retten, ei heller lekkes til pressen.

- Jeg er bestyrtet over å kunne lese hvordan særlig Dagbladet refererer til overskuddsinformasjon, som er strengt taushetsbelagt, sier Morten Furuholmen som er forsvarer for Arfan Bhattis medtiltalte kamerat (28), til NRK Østlandssendingen.

Vil kontakte PFU

Han mener alle medier, med unntak av Dagbladet, har respektert dette.

- Igjen fremhever Dagbladet seg som en avis som ikke respekterer enkeltmenneskers privatliv. Det kommer jeg til å ta opp med PFU, sier han.

- Hvor kommer dette materialet fra?

- Jeg vurderer å be om etterforskning, for det er påfallende at det er så mye sensitivt materiale på avveie.

- Det virker som etikken ikke er tatt hensyn til i det hele tatt. Jeg vil også vurdere å be politiet etterforske disse lekkasjene, sier advokaten.

Forsvarere nektet

Statsadvokat Kristian Nicolaisen, som er aktor i den pågående straffesaken, føler også at lekkasjene påvirker hans jobb i retten, men han trekker på skuldrene.

- Jeg kan ikke annet enn å registrere hva som skjer og ta det til etterretning, sier Nicolaisen til NTB.

I forrige uke var statsadvokaten innstilt på å levere ut alle avlyttingsprotokollene som skal spilles av i retten til journalistene som følger saken. Dette ville redusert faren for feil gjengivelse av opptakene med sterkt varierende lydkvalitet.

Forsvarerne for de tre tiltalte var derimot ikke villige til å gå med på at materialet ble levert ut til hele pressekorpset.

Det var blant annet av hensyn til en mulig framtidig ankesak, sa Bhattis forsvarer, John Christian Elden til NTB etter å ha nektet påtalemyndigheten å gi ut materialet.

Annerledes i Sverige

Statsadvokaten argumenterer med at dersom den pågående straffesaken hadde vært avholdt i Sverige, ville pressen hatt tilgang på alle saksdokumenter, bilder og annet bevismateriale allerede fra det tidspunktet som tiltalen ble tatt ut.

- Hadde vi hatt et tilsvarende system her i Norge, ville mye av problemene vi sliter med i dag vært helt vekk, framholder Nicolaisen.

Elden ser noen av fordelene med det svenske systemet, men advarer samtidig mot mengden av private opplysninger som kan bli utlevert.

Liten seier

Furuholmen fikk mandag også delvis medhold i et krav om at deler av PSTs overskuddsmateriale fra avlyttingen mot de tiltalte i terrorsaken ikke skal kunne legges fram for retten. Han begrunnelse var at ikke alt det innsamlede materialet var relevant for tiltalen om terrorforbund og derfor heller ikke kunne presenteres for dommerne.

Etter det retten forstår er det mulig å redigere overvåkingsmaterialet, skriver dommer Kim Heger i en kjennelse mandag ettermiddag.