Vil innføre parkeringsavgift på Stortinget

SV ønsker at det skal svi like mye på pungen for de folkevalgte som for folk flest, om de velger å kjøre i Oslo sentrum.

Stortinget

GOD PLASS: Stortinget disponerer flere hundre parkeringsplasser, som de folkevalgte kan bruke gratis i dag. Det vil SV nå ha en slutt på.

Foto: Dina Johnsen / NRK

Derfor foreslår partiet nå at landets toppolitikere må betale når de parkerer i garasjen på Stortinget i fremtiden

Kari Elisabeth Kaski

SVs Kari Elisabeth Kaski mener Stortingspolitikere bør behandles som folk flest, når det kommer til bilbruk i Oslo sentrum.

Foto: Natur og Ungdom

Stortingsrepresentant for SV, Kari Elisabeth Kaski, ser på det som en selvfølge at også politikere må ta konsekvensene av kursen de selv har staket ut.

– Som en del av bilfritt byliv blir det færre plasser i sentrum og det blir også dyrere. Da er det helt naturlig at det samme gjelder for Stortinget, sier Kaski.

Det var Aftenposten som først skrev om saken. Forslaget fra SV kommer bare noen uker etter diskusjoner om hva som skal skje med parkeringsplassene på rådhuset i Oslo.

Stille fra de andre partiene

Men foreløpig ser det ikke spesielt lyst ut for SVs forslag. Hittil har ingen av de andre partiene støttet det. Kun Fremskrittspartiet har vært på banen, og varslet at de er imot.

Stortingsrepresentant Jon Engen-Helgheim (Frp)

Stortingsrepresentant Jon Engen-Helgheim (Frp) ser ikke poenget med å innføre parkeringsbetaling på Stortinget.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Da NRK snakket med stortingsrepresentant fra Frp Jon Engen-Helgheim i begynnelsen av november, hadde han dette å si om muligheten for parkeringsavgift på Stortinget:

– Jeg mener det er viktigst å fokusere på vanlige folk som sliter med skyhøye bilkostnader.

Så du vil snu på det og heller gjøre det gratis for alle?

– Hvis det er mulig, ja.

SV mener det er mer naturlig at utjevningen skjer ved at også politikerne betaler. De er ikke overrasket over Frps innstilling, men reagerer på stillheten fra de andre partiene.

– Det synes vi er veldig rart. Det er jo få steder i Oslo som har så god kollektivdekning som sentrum og Stortinget. Det bør ikke være altfor problematisk når det blir både vanskeligere og dyrere for Oslos befolkning ellers, sier Kari Elisabeth Kaski.

SV foreslår at betalingsordningen skal komme på plass allerede ved starten av neste år.

– Dette blir et spørsmål som presidentskapet nå skal ta stilling til, og som jeg håper vi kan få tilslutning til. Når Stortinget disponerer flere hundre parkeringsplasser i sentrum, er dette bare naturlig.

Duket for p-betaling på rådhuset

Like rundt hjørnet fra Stortinget ligger Oslo rådhus. Der foreslo SV og MDG å fjerne gratisparkeringen allerede for fem år siden.

Nå er det sannsynlig at dette faktisk vil bli gjennomført, for i november ble det klart at byrådspartner Ap også stiller seg bak det gamle forslaget.

Carl I. Hagen i rådhusgarasjen

Frps Carl I. Hagen synes ikke parkeringsplasser i sentrum burde forbeholdes toppolitikere.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

På rådhuset i hovedstaden er innstillingen også en helt annen enn på Stortinget. Carl I. Hagen er ikke fremmed for å fjerne politikernes garasjegode.

– Det synes jeg er helt greit, men jeg foretrekker alternativet vi hadde. Vi foreslo å leie ut disse plassene til folk med kontorer i nærheten her. De kan bli sikkerhetsklarert, og vi vil få inntekter. Plassene burde ikke forbeholdes toppene i Oslo kommune.