Kunnskapsminister vil ikke hjelpe ballettalent

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen vil ikke hjelpe 12 år gamle Amelie Skutle fra Bærum. – Løsningen kan bli å flytte, sier faren til Amelie.

Amelie Skutle (13)

Dansetalentet Amelie Lune Lalanne Skutle (12) kom inn på den nasjonale ballettutdanningen i Oslo. Bærum kommune nekter henne å ta utdanninge, og kunnskapsminister vil heller ikke gripe inn.

Foto: Dang Trinh / NRK

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) måtte under spørretimen i dag svare på spørsmål om den 12 år gamle jenta som ikke får gå på den nasjonale ballettlinja.

«Vil statsråden ta initiativ til å løse denne type saker?» var spørsmålet Røe Isaksen måtte besvare fra Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Marianne Aasen fra Akershus.

– Det er ikke vanskelig å ha sympati med Amelie. Vi ser ønsket og talentet hennes. Men, det er en debatt kommunestyret i Bærum må ta, sier Røe Isaksen.

Torbjørn Røe Isaksen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Kunnskapsministeren synes det er trist at Amelie ikke får gå på den skolen hun ønsker.

Grunnskolene er det kommunene som har ansvaret for, og kommunene har ingen forpliktelse til å betale for gjesteplasser i andre fylker. Jeg kan dessverre ikke love at jeg vil innføre en ordning der kommunene skal ha plikt til å betale for gjesteplasser i andre kommuner.

Aktuelt å flytte til Paris

Faren til ballettalentet Amelie Skutle fortviler etter at kunnskapsministeren sier han ikke vil gripe inn i saken.

Den 12 år gamle jenta får ikke gå på den prestisjetunge ballettlinjen på Ruseløkka i Oslo fordi Bærum kommune ikke er villig til å betale, og ministeren vil ikke gjøre noe for å løse floken. Amelies far, Rune Skutle, sier løsningen kan bli å flytte.

– Det at vi ikke får betale selv gjør situajsonen vanskeligere. Vi har ikke engang tenkt tanken at Amelie ikke skal få lov til å gå på skolen hun har trent for i seks år, sier pappa Rune Skutle.

Familien har vurdert å flytte til Oslo for at Amelie skal få gå på den nasjonale ballettlinjen.

– Hvis det ikke lar seg gjøre, er det ikke uaktuelt at vi flytter til Paris. Hun kommer inn på ballettlinjen der, sier pappa Skutle.

De avventer fortsatt svar på klagen de sendte inn til Bærum kommune.

– Fremtiden til Amelie er dans. Hvis hun får den utdannelsen hun har ønsket seg hele tiden, blir hun pensjonert som en 40-åring, sier Rune Skutle. Det er ikke så mange år til etter endt utdanning.

Bærum kommune tror at Amelie kan gå på en vanlig ungdomsskole, og starte på en ballettskole deretter.

Det er ikke tilfelle. Det de ikke forstår er at karrieren slutter som en 40-åring, avslutter Skutle.