NRK Meny
Normal

Vil ha to fremmedspråk fra 5. klasse

Pedagogisk forskning viser at barn bør starte med flere fremmedspråk tidligere enn Oslo kommune nå vil.

Skoleklasse

Barn bør starte med flere fremmedspråk TIDLIGERE enn Oslo kommune nå vil. Det viser pedagogisk forskning.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Debora Carrai

Debora Carrai er stipendiat ved institutt for lærerutdanning og skoleforskning på Universitetet i Oslo.

Foto: Sissel Helen Kvalvik / NRK

I kultur- og utdanningskomiteen går både Høyre, Venstre, Kristelig folkeparti og Arbeiderpartiet inn for at barn i femteklasse skal starte med to fremmedspråk.

Men pedagogisk forskning viser at barna tar til seg språk letter når de er enda yngre.

Det handler om hvordan språk fester seg i barns hjerner, forklarer Debora Carrai stipendiat ved institutt for lærerutdanning og skoleforskning på Universitetet i Oslo.

Kritisk periode før barnet fyller åtte år

Ifølge den veletablerte teorien om kritisk periode, er tiden før barnet fyller åtte år helt spesiell.

– Ifølge teorien finnes det en grense for hvor naturlig det er for et barn å lære seg et språk etter en viss alder sier, Debora Carrai.

I forrige uke ble det flertall i kultur- og utdanningskomiteen i Oslo kommune om å gå inn for at barn i femte klasse skal lære to fremmedspråk.

Det er noe Høyre, Venstre og Kristelig folkeparti lenge har vært enige om, og med regjeringsskiftet håper de at det endelig kan gjennomføres. Nå har de også fått Arbeiderpartiet med på forslaget.

Debora Carrai synes det er bra at partiene vil introdusere et språk tidligere i skolen, men påpeker hvor mye lettere barna tar til seg språket når de er enda yngre.

Det er bedre at de får det tidlig enn seint, sier Carrai.

Femte klasse er ingen fast ramme

Øystein Sundelin i Oslo Høyre

Leder for kultur og utdanningskomiteen for Høyre, Øystein Sundelin.

Foto: Petter Sommer / NRK

– Vi ønsker at barna som utdanner seg i Oslo-skolen skal være best mulig rustet når de går ut av skolen, og jeg tror mer språk er en vesentlig ingrediens til det, sier Øystein Sundelin , leder for kultur og utdanningskomiteen for Høyre.

Selv om komiteen har flertall for oppstart med to fremmedspråk i i femte klasse, så kan det være at prosessen de går inn i, vil endre hvilket trinn dette skal gjelde.

Men de har altså først sett for seg femte klasse.

– Det er da de begynner å bli litt eldre på barneskolen, og derfor følte vi at femte klasse var naturlig, men det er absolutt ingen fast ramme. Det kan godt være tidligere på barneskolen også, sier Sundelin.

Kan bli innført i hele landet

Komiteen har nå forberedt et vedtak for bystyret, før skolebyråden kan gå videre til kunnskapsdepartementet med forslaget. Sundelin tror det er realistisk at Oslo får starte en prøveordning, og har også ambisjoner utover dette.

– Jeg vil ikke se bort i fra at en ny regjering kommer til å innføre dette over hele landet, og det vil være positivt. Vi starter gjerne i Oslo fordi vi liker å være først ute med nyvinninger i Norge, avslutter Sundelin.