Vil betale for gratis tannhelsetjeneste

Ny undersøkelse viser at flere vil betale for gratis tannhelsetjeneste. – Det beløpet Oslofolk er villige til å betale er i teorien nok til å finansiere et offentlig tilbud, sier forsker.

Ny undersøkelse viser at flere vil betale for gratis tannhelsetjeneste. – Det beløpet Oslofolk er villige til å betale er i teorien nok til å finansiere et offentlig tilbud, sier forsker.

I fjor var det 140.000 mennesker som ikke gikk til tannlegen fordi de ikke hadde råd, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Christina Hansen Edwards

Christina Hansen Edwards, masterstudent ved Universitet i Oslo

Foto: Sunniva Ottersen Bærug / NRK

Masterstudent Christina Hansen Edwards har spurt 500 mennesker fra alle bydeler i Oslo om de er villige til å betale for et heleid offentlig tannhelsetilbud.

Ifølge masterstudenten er konklusjonen klar:

– 82 prosent av de 500 vi snakket med vil betale for et offentlig tannhelsetilbud. Og av de 82 prosentene vil gjennomsnittet betale 1930 kroner i året for gratis tannhelsetjeneste for alle voksne. Det vil i teorien være nok til å finansiere et heleid offentlig tannhelsetilbud, sier Edwards.

Edwards har regnet med at dette vil kunne dekke alle nødvendige helsetjenester, unntatt kosmetikk og skjønnhetspleie.

– Det er selvfølgelig vanskelig å vite hvordan dette vil løses i praksis, men det er i alle fall et interessant innlegg i debatten, legger hun til.

– Prisene er sykt høye

Jan Tore Johansen

Jan Tore Johansen synes tannlegeprisene er altfor høye.

Foto: Hanne Roald / NRK

I fjor var det 140.000 mennesker som ikke gikk til tannlegen fordi de ikke hadde råd, ifølge Statistisk sentralbyrå. Da NRK spurte tilfeldige på gata var det flere som mente at tannlegeprisene er for høye.

–Tannlegeprisene er helt sykt høye. Jeg synes det er altfor dyrt. Sist gang jeg var hos tannlegen måtte jeg betale 700 kroner for et kvarter. Spesielt for pensjonister er det dyrt å gå til tannlegen, sier Jan Tore Johansen.

Anne Beate Stenstøen er på sin side fornøyd med tannlegen sin.

Anne Beate Stenstøen

–Jeg er går til Norges billigste tannlege, så jeg er fornøyd, sier Anne Beate Stenstøen.

Foto: Hanne Roald / NRK

– Jeg fant ut at jeg gikk til Norges billigste tannlege gjennom en undersøkelse, så jeg er fornøyd. Derfor synes jeg det er greit med den ordningen vi har i dag. Men for andre er nok tannlegenprisen for høy, sier Anne Beate Stenstøen.

– Politikerne burde lese undersøkelsen

Det har lenge vært diskutert om tannlege for voksne bør dekkes av det offentlige. 4-5% av befolkning i Norge har en tannlegeregning på 10.000 kroner året eller mer.

Tidligere president i den norsk tannlege foreningen og kommunestyrerepresentant for Oslo Høyre, Carl Christian Blich, synes funnene er et viktig innlegg i debatten om den offentlige tannhelsetjenesten.

– Funnene er veldig interessante, og det er absolutt noe politikerne burde se på, sier Blich.

NRK har vært i kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet som sier at de ikke har anledning til å kommentere denne saken i dag.

Carl Christian Blich

Tannlege, Carl Christain Blich, synes funnene er veldig interessante. Her sammen med pasient Unni Meinich.

Foto: Bjørn Ruud / NRK