NRK Meny
Normal

Vil ha NRK til Oslo øst

– Et nytt NRK kan bli den samme motoren for byutvikling på østkanten som OL i 2022 var tenkt å bli, mener tidligere kulturbyråd i Oslo.

Hovinbyen

EN DEL AV NYE OSLO: Hit til Hovinbyen ønsker Venstres tidligere kulturbyråd, Hallstein Bjercke, at NRKs nye hovedkontor blir plassert.

Foto: «Topic Architecture & Design» / Illustrasjon

– Jeg synes det er flott hvis NRK bestemmer seg for å flytte fra Marienlyst. Da frigjør vi et stort sentralt område til byutvikling av nye boliger, sier Hallstein Bjercke, fungerende gruppeleder i Venstre.

Da han var kulturbyråd i Oslo var han politisk ansvarlig for OL-prosessen i Oslo kommune, som strandet høsten 2014.

Nå ser han for seg at NRKs nye hovedkontor kan bli den samme motoren for nærings- og teknologiutvikling i Oslo øst som mediesenteret under OL skulle ha vært.

Midt i nye Oslo

Hallstein Bjercke (V)

Hallstein Bjercke, fungerende gruppeleder i Venstre og tidligere kulturbyråd i Oslo.

Foto: Mette Ballovara / NRK

– I et byutviklingsperspektiv hadde det vært veldig bra å få et nytt NRK-hovedkontor plassert sentralt øst i det som blir det nye Oslo, sier Bjercke.

I går ble det kjent at styret i NRK har vedtatt at rikskringkasteren skal lete etter et annet sted å holde hus, nesten 80 år etter at det første spadestikket ble tatt på Marienlyst.

Bjercke ser for seg et nytt hovedkontor i Hovinbyen.

– Da tenker jeg på aksen fra Tøyen opp fra Groruddalen hvor Økern blir det store sentrum i Hovinbyen.

Får støtte fra byrådslederen

Også byrådet i Oslo ønsker NRK velkommen til Tøyen eller i Groruddalen.

– Vi som vertskommune for den store, viktige kulturinstitusjonen NRK får tilrettelegge for en god tomt slik at NRK kan utvikle seg videre, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

– Hvor er det plass til institusjonen i Oslo?

– Det er plass til den mange steder. Vi har områder i Groruddalen og på Tøyen. NRK vil bety mye for hvordan disse områdene vil utvikle seg.

Vil ikke si hvor NRK skal ligge

Allerede under planleggingen av OL, da Bjercke var kulturbyråd, var han i samtaler med NRK om etterbruk av et mediesenter fra Oslo-OL på Økern.

– Jeg opplevde at NRK etter hvert så verdien, mulighetene og de store arealene den sentrale lokaliseringen kan få på Økern, og verdien av å ha små entreprenører og gründere innenfor medieteknologi rundt seg.

Han viser til London, hvor de har gjort det samme.

– Der brukte de det gamle mediesenteret etter OL til å samlokalisere store medieselskaper som et lokomotiv med et økosystem av mindre medieselskaper rundt, sier Bjercke.

Men hvor NRK skal ligge vil ikke kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen si.

– Det vet jeg ikke. Nå skal vi ta oss tid til å se hva som kan skje med denne eiendommen. Er det mulig å realisere verdiene, få en reguleringsplan og lignende, sier Eriksen.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i studio for å fortelle om NRKs flytteplaner.

SE VIDEO: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen forklarer hvorfor NRK skal flytte.