Hopp til innhold

Foreldre skal veiledes i kampen mot radikalisering

For å hindre radikalisering av ungdommer satser Skedsmo kommune på å veilede foreldrene. Kommunen mener foreldrene spiller en viktig rolle.

Magnus, Manoor og Saim

DISKRIMINERING: Magnus Tømmereik Håkonsen, Manoor Nisa Ahmed og Saim Naveed Iqbal mener de hører mer om diskriminering enn radikalisering i sine vennekretser.

Foto: Fouad Acharki / NRK

Etter at én av ti ungdommer i 2016 svarte at de støtter valget andre ungdommer gjør når de melder seg for den islamistiske organisasjonen IS, ble kommunen nødt til å gjøre noe.

Ett av tiltakene Skedsmo satte i gang var foreldreveiledningsprogrammet, og det ble styrket med 25 nye veiledere denne uka.

Kristin Kyhen Ramstad

GODE SKUSSMÅL: Seniorrådgiver i Skedsmo kommune, Kristin Kyhen Ramstad, sier de har fått gode tilbakemeldinger fra foreldrene som deltar i veiledningsprogrammet.

Foto: Fouad Acharki / NRK

– Foreldre lærer hvordan vi driver med barneoppdragelse, hva som er norsk lov. De er veldig opptatt av det. Vi får stadig spørsmål rundt dette med barneoppdragelse, sier Kristin Kyhen Ramstad, seniorrådgiver i Skedsmo kommune.

I 2014 ba statsministeren 23 norske kommuner og byer om å innføre tiltak i kampen mot radikalisering av ungdom. Skedsmo har 19 ungdomstiltak som skal sikre inkludering og god integrering, og i år planlegger de 14 nye.

Viktige støttespillere

Yousef Bartho Assidiq

Yousef Bartho Al-Nahi i organisasjonen JustUnity.

Foto: Siv Sandvik / NRK

JustUnity er en ideell organisasjon som har avradikalisert 19 personer de seneste årene. En av organisasjonens stiftere, Yousef Bartho Al-Nahi, mener tiltak som er rettet mot foreldre kan hindre radikalisering og at foreldre er viktige støttespillere.

– Det vi ser er at de ungdommene som sliter mest, de får det ikke bedre av å gå på ungdomsklubb. De har ofte en familiesituasjon som er helt forferdelig. Ungdomsklubben kan bli et pust i bakken, men når de kommer hjem vet de at situasjonen deres er like jævlig som før de dro.

Politiet har hatt samtaler med ungdommer om radikalisering, men ingen fra Skedsmo har ifølge kommunen sluttet seg til IS. Kommunen mener det er viktig å sørge for at ungdommene blir godt integrert. Skedsmos ungdomsordfører, Magnus Tømmereik Håkonsen, er enig.

– Kommunen har en veldig god politikk på hvordan vi skal håndtere radikalisering. Så er det jo ikke tvil om at man aldri får jobba nok med det, og at vi hele tiden har mulighet for forbedring.

– Motreaksjon på diskriminering

I Skedsmo har en av fire flerkulturell bakgrunn. Til sammenligning er en av tre i Oslo flerkulturelle, mens i Drammen er det en av fem.

I kantina i underetasjen på Lillestrøm videregående skole er det nesten fullsatt i storefri. Saim Naveed Iqbal er elev på skolen og mener at når så mange som ti prosent av lokal ungdom støtter norske IS-farere kan det være en motreaksjon på diskrimineringen noen opplever i sosiale medier.

– Jeg har merket at noen er diskriminerende mot hvite for å ta igjen mot rasismen de selv føler.

At én av ti ungdommer i Skedsmo støtter Syria-krigere er helt fremmed for Manoor Nisa Ahmed. I hennes vennekrets snakkes det kun om hatet mot IS. Ahmed mener tallet er for høyt.

– 10 prosent av alle ungdommer i Skedsmo er en god del. Jeg blir skeptisk til det tallet.