NRK Meny
Normal

Vil ha kurs i grensesetting

Stortingsrepresentant Akhtar Chaudhry (SV) vil forebygge voldtekter gjennom opplæring i grensesetting både i skolen og i introduksjonsprogrammet for innvandrere.

Mandag deltok han i en interpellasjonsdebatt med justisminister Knut Storberget (Ap). Chaudhry har flere konkrete forslag til tiltak som kan forebygge voldtekter.

Selvforsvar på skolen 

Stortingsrepresentant Akhtar Chaudhry (SV) vil forebygge voldtekter gjennom opplæring i grensesetting både i skolen og i introduksjonsprogrammet for innvandrere.

- Jeg misliker oppslag om at menn med minoritetsbakgrunn er overrepresentert i voldtektsstatistikken. Vi må gå inn i disse tallene med åpenhet. Overgripere finnes i alle kulturer, sa Chaudhry.

Akhtar Chaudhry
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

- Viktig å skape holdninger

Han mener det er viktig å skape holdninger.

- Vi må ha det som emne i grunnskolen at jenter lærer å bli fortrolige med sine egne grenser og kommunisere sine grenser. Gutter må lære å respektere grensene, sier han.

Han mener også grensesetting bør tas opp i introduksjonsprogrammet for nyankomne innvandrere og flyktninger.

- Vi må ta opp hvordan norske jenter reagerer, kommuniserer og kler seg, så man ikke misforstår kommunikasjonen. Dette kan være ett av tiltakene, sier Chaudhry til NTB.

Overfall i morges

Senest i dag tidlig ble en kvinne overfalt og angrepet med kniv  i et garasjeanlegg i Ivan Bjørndalsgate på Sagene i Oslo.

Kvinnen klarte å slå seg løs og kom seg unna.

Politiet vet ikke om mannen hadde til hensikt å voldta kvinnen.

- Vi vet ikke om det var et voldtektsforsøk. Vi vet ingenting om overfallsmannens intensjoner, fordi kvinnen reagerte så resolutt, sier politiinspektør Terje Kristiansen i Oslo politidistrikt til NTB.

Sparket overfallsmannen i skrittet

- Kvinnen som ble overfalt i dag morges klarte å komme seg unna ved å sparke mannen i skrittet. Det kan være så enkelt at skolelever læres opp til selvforsvar. Også vil det være viktig å styrke voldtektsmottakene i byen, sier Chaudhry.

Fra nyttårshelgen har politiet i Oslo mottat et titalls anmeldelser fra kvinner som er forsøkt voldtatt eller voldtatt på gaten.

Overfallsvoldtekter og voldtektsforsøk i Oslo siden nyttår:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Trykk på markørene for å lese mer om hver enkelt episode.