NRK Meny
Normal

Vil ha hijabforbud i skolen

Oslo Frp går på partiets landsmøte i helgen inn for å få hijaben og andre religiøse symboler ut av skolen.

Hijab
Foto: M. SPENCER GREEN / AP

I helgen vil Oslo Frp prøve å få med seg resten av partiets landsmøte på et forbud mot "prangende religiøse symboler" i den offentlige skolen.

- Vi mener at integreringsarbeidet hindres av denne typen prangende religiøse symboler, som vi kaller det. Det er med på å bringe oppmerksomheten bort fra det skolen skal dreie seg om, nemlig undervisning og sosial trening. Det putter elevene i båser. Vi vil ha slutt på dette, og foreslår derfor at Frp skal vedta å være imot slike symboler i skolen, sier formann i Oslo Frp, Petter N. Myhre.

Partiet tenker ikke bare på hijaben, men også andre typer symboler.

- Vanskelig å kommunisere

Petter N. Myhre

Petter N. Myhre

Foto: NRK

- Vi snakker om alle typer religiøse symboler. Først og fremst tenker vi på hijab, men også turban, selv om det er mye sjeldnere i den norske skolen. Her må vi behandle alle religioner likt. Det gjelder ikke et diskré kors eller en halvmåne rundt halsen, det har ikke den samme skadelige virkningen, sier Myhre.

Han mener de religiøse symbolene er ødeleggende for elevene i skolehverdagen.

- Hver eneste dag er det elever som faller utenfor og som blir isolert og elevgrupper som har vanskelig for å kommunisere fordi disse religiøse symbolene har en slik virkning at det er vanskelig for dem å arbeide og samarbeide, sier han.

Si din mening under artikkelen!

- Kan si nei til far, onkel og brødre

Myhre tror dessuten det vil gjøre det enklere for barna hjemme.

- Mange elever i osloskolen er tvunget til å bruke hijab, for dem vil det være enklere om vi får dette regelverket på plass. Da kan de si til far, onkel og brødrene sine at det ikke er lov og at de ikke har lyst til å bruke hijab. Så slipper vi det problemet, sier han.

- Hva om de vil droppe å gå på skolen, fordi dette er viktig for dem religiøst sett?

- Det har jeg liten tro på. Frp er ikke mot hijab, men i enkelte sammenhenger må man la være å bruke denne typen religiøse symboler. Skolen bør være hijabfri slik at elevene kan konsentrere seg om skolearbeidet. Så frå de ta på seg hijaben når skoledagen er over om de ønsker det, sier han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Problematisk

Rektor Arild Lillehagen ved Bjølsen skole

Arild Lillehagen

Foto: Knut Martin Løken / NRK

Rektor Arild Lillehagen ved Bjølsen skole reagerer sterkt på utspillet.

- Jeg finner forlaget problematisk om det skulle bli vedtatt og blir en gjeldende regel for norsk skole. Hva gjør jeg og skolens personale når elever møter med ulovlig påkledning på skolen, hvordan skal vi håndheve det? spør han.

Lillehagen sier han også vil ha etiske problemer med å ta fra noen hijaben.

- Her snakker vi også om kulturelle tradisjoner. Jeg tror et forbud heller vil spisse frontene i forhold til integreringsperspektivet. Dette er ikke veien å gå, sier han.

- Jeg mener at bruken av religiøse symboler ikke nødvendigvis er den største utfordringen skolen har i dag, sier Lillehagen.

Spent på resultatet

Resolusjonen behandles av Frp-landsmøtet på søndag. Myhre er spent på voteringsresultatet, og er på ingen måte sikker på at partiet vil gå inn for forbudet.

- Enkelte i Frp mener at det skal være veldig stor frihet i skolen. I Oslo hvor innvandrerandelen er så høy, har vi trukket en del erfaringer de ikke har gjort andre steder i landet. Vi i Oslo mener at det av og til må gjøres ting for å bedre integreringen, selv om det går på valgfriheten løs, sier han.

Er landsmøtet enige med Oslo Frp kan også stortingsgruppen ta saken opp i stortinget.

- Vi vil nok ikke gjøre det nå med den sammensetningen stortinget har nå, men til høsten vil vi kunne få en fruktbar debatt og få satt søkelyset på spørsmålet også i stortinget, sier Myhre, som om få timer mest sannsynlig vil være leder i Oslo Frp, ikke formann.

LES OGSÅ:

- Bibliotek bør holde seg til bøker

- Energimangelen mer alvorlig enn finanskrisen