Vil forlenge varetekt for siktet 15-åring

Jenta fra Bærum som er siktet for å ha drept en nattevakt på en behandlingsinstitusjon i Vollen i Asker fremstilles i dag for forlenget varetekt. Jenta kommer til å møte i retten.

Krimtekniker kommer ut fra åstedet i Vollen i Asker

FUNNET DREPT HER: Politisperring og politimann ved drapsåstedet i Vollen i Asker. En 15 år gammel jente er siktet for drapet på en ansatt på institusjonen.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Vi vil be om to nye uker og at retten blir lukket. Dette vil jeg begrunne med jentas lave alder, sier politiadvokat Iselin Håvarstein i Asker og Bærum politidistrikt til NRK.

Fengslingsmøtet starter i Asker og Bærum tingrett klokken 14.

Iselinn Håvarstein

VIL BE OM TO UKER: Politiadvokat Iselin Håvarstein vil be om to nye uker i varetekt for 15-åringen.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Min klient kommer til å møte i retten. Jeg tror hun syns det er greit, sier advokat Cecilie Nakstad som forsvarer den 15 år gamle jenta.

Siktet for overlagt drap

Politiet skjerpet i slutten av oktober siktelsen mot jenta fra forsettlig til overlagt drap. Jenta erkjenner å ha drept 30-åringen, men erkjenner ikke at det var med overlegg.

Jenta hadde bodd på barnevernsinstitusjonen Små enheter i Vollen i Asker i ett år da hun angrep og tok livet av sosionomen Anna Kristin Gillebo Backlund. Den foreløpige obduksjonsrapporten avklarer ikke dødsårsaken, men hun kan ha blitt både kvalt og dødd av blodtap fra knivstikk.

15-åringen skal etter planen flyttes fra kvinnefengselet på Bredtvedt i Oslo til Bjørgvin fengsel i Bergen i begynnelsen av desember.

Anna Kristin Gillebo Backlund

DREPT PÅ JOBB: Anna Kristin Gillebo Backlund var ansatt for å passe på 15-åringen som nå er siktet for drapet.

Foto: Kristine Hirsti/Privat / NRK/

Ansatte hadde voldsalarm

Mens jenta sitter i varetekt pågår fortsatt politietterforskningen for fult. Flere vitneavhør gjenstår, samt analyse av elektroniske spor og beslag.

Ifølge Budstikka skal voldsalarmer, som de ansatte skal ha hatt tilgang til, ha en sentral del i etterforskningen. Ifølge avisen har det ikke kommet frem at alarmen ble utløst.

– Jeg kan bekrefte at det er ett ledd i etterforskningen. De ansatte hadde en voldsalarm fra politiet som de brukte da de var ute, men de hadde den ikke på da de var inne, sier Håvarstein til NRK.

Får oppfølging i fengsel

Jenta sitter i Bredtveit fengsel og forvaringsanstalt, som er en landsdekkende anstalt for kvinnelige forvaringsdømte, domfelte og varetektsfengslede med et høyt sikkerhetsnivå. Hun sitter under samme forhold som voksne lovbrytere, med noen tilpasninger.

– I fengselet får hun i utgangspunktet helt lik behandling som voksne innsatte, men hun får ekstra oppfølging fordi hun er så ung, sier Nakstad til NRK.

Ifølge Nakstad får hun blant annet ukentlig oppfølging av en psykolog.