Vil flytte «Plata» til Stortinget

Politiet vil flytte Oslos gatenarkomane til Eidsvolls plass foran Stortinget. Mandag starter oslopolitiet en aksjon som heter «ute av syne, ute av sinn».

Eidsvolls Plass
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

I aksjonen vil politiet oppfordre narkomane til å forflytte seg til gresset utenfor Stortinget.

Formålet er at myndighetene skal få se de narkomane, for å innse at de trenger hjelp, sier stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon.

I fjor døde 244 mennesker av overdose i Norge, og 109 av dem i Oslo.

Kåre Stølen

Kåre Stølen

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

- Nå får politikerne, som aldri er i disse områdene, se selv hvilke tragedier vi snakker om, og hvilke utfordringer Helse-Norge står ovenfor, sier Kåre Stølen til NRK.

- Helseproblem

Politifolk i uniform og sivil starter mandag en storstilt aksjon som de har døpt Ute av syne, ute av sinn, skriver Dagsavisen.

Hovedstadens narkomane har i årevis blitt jaget fra sted til sted. Nå håper politiet at de folkevalgte skal få øynene opp for problemet og innse at de må tas hånd om av helsevesenet.

- Ingen politiker beveger seg i områder det de narkomane oppholder seg i dag. Hvis de skal få hjelp, må politikerne se dem, møte dem, snakke med dem og ta dem på alvor, sier stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon til Dagsavisen.

- Ingen frisone

Plassen foran Stortinget kan dermed bli Oslos største marked for kjøp og salg av narkotika. Men noen frisone blir det ikke, lover Stølen.

- Vi kommer til å slå ned på kriminalitet, men de narkomane har like stor rett som alle andre til å oppholde seg i byen. Da kan de like gjerne være utenfor Stortinget som alle andre steder, sier han.

Stølen har tidligere fått ros fra justisminister Knut Storberget og helseminister Bjarne Håkon Hanssen for å sette søkelyset på de narkomanes problemer. Nå etterlyser han handling.