NRK Meny
Normal

Vil fengsle huskapper

Aktor la torsdag ettermiddag ned påstand om 60 dagers fengsel, halvparten ubetinget, for mannen som sagde naboens uthus i to.

Rev ned uthuset

Uthuset til ekteparet Waage har stått siden 1947. I tillegg til å kappe huset i to fikk Vigeland ifølge tiltalen revet et veksthus, og en annen nabos 65 år gamle steinmur, og sagd ned et morelltre og et plommetre.

Foto: Kaja Figenschou / NRK

I tillegg ba aktor Knut Christian Braae-Johannessen om at Arne Vigeland betaler en erstatning på 1,2 millioner kroner, og også saksomkostninger etter rettens skjønn.

– Var ikke i villfarelse

Mannen som er tiltalt for grovt skadeverk etter å ha kappet naboens uthus i to på Nesøya i Asker i 2014, nektet straffskyld da rettssaken startet i Asker og Bærum tingrett mandag.

I retten sa aktor at dette er en spesiell sak, og at det ikke var lett å finne noen veiledende saker eller tidligere rettspraksis.

– Det er ingen ting som tilsier at Vigeland var i villfarelse. Når man har fått kunnskap om at noe kan være i strid med loven, så må man sjekke det ut.

Aktor mener Vigeland ble varslet to ganger om bruksretten før han angrep huset.

Man kan ikke tillate at personer begår denne type handlinger.

aktor Knut Christian Braae-Johannessen

Forsvareren Trygve Staff mener Arne Vigeland bør frifinnes.

– Vigeland kjente ikke til avtalen fra 1944. Det er ikke ført et fnugg av bevis for at han kjente til den.

Dårlig forhold

Heidi Waage

DATTER: Heidi Waage forteller at saken har vært en påkjenning for familien.

Foto: Bård Nafstad / NRK

Torsdag var siste dagen i retten, men uansett hva utfallet av saken blir, er det nok tvilsomt at naboskapet kommer til å blomstre. For ifølge datteren av ekteparet, Heidi Waage, er forholdet mellom dem dårlig.

– Og dessuten har hele denne saken vært veldig tung. Vi har følt at vi aldri blir ferdig, men at det hele tiden har kommet sak på sak på sak. Nå håper vi at det snart er over, sier Waage.

Dette er bakgrunnen

Da ekteparet Waage kom hjem fra ferie i Spania våren 2014, hadde nabo Arne Vigeland kappet uthuset deres i to. Bakgrunnen var uenighet om Waage-familiens uthus sto på deler av Vigelands tomt.

Samme år tapte Vigeland rettstvisten etter et såkalt gjerdeskjønn, og ble dømt til å betale erstatning og saksomkostninger til Waage-familien. Siden har Vigeland tapt både i Tingretten og Borgarting lagmannsrett. Høyesterett avviste Vigelands anke.

Straffesaken i tingretten i Asker og Bærum har ligget på vent mens sivilsaken mellom Vigeland og naboene var i rettssystemet.

I mai vedtok formannskapet i Asker kommune at Waage-familien skal få ekspropriere 1,8 mål av eiendommen til Arne Vigeland.

Laster kart, vennligst vent...

Eiendommen det er snakk om ligger i Vendla 47 på Nesøya i Asker.