Vil feire Oslo-jubileum i 2014

Venstres bystyregruppe vil markere Oslos 700-årsjubileum som hovedstad i 2014, og det 14 år etter at Oslo feiret sine 1000 år.

Rådhuset og Akershus festning

I 1314 bestemte Håkon V Magnusson at Oslo skulle være Norges hovedstad.

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

I 1314 besluttet kong Håkon V Magnusson at Oslo skulle være Norges hovedstad. Det ønsker Venstres bystyregruppe å markere i 2014.

I et brev til ordfører Fabian Stang skriver Venstres Kjell Veivåg, på vegne av partiet, at det er viktig å markere 700-årsjubileet for blant annet å styrke kunnskapen om byens historie og til å knytte identitet til byens historiske områder.

– Både av historiske og bymessige årsaker er det viktig å markere jubileet. Det er også en ypperlig sjanse til å ruste opp middelalderbyen, sier Veivåg.

Bør man markere Oslos 700-årsjubileum? Skriv din kommentar nederst i artikkelen.

To jubileer

Kjell Veivåg

Kjell Veivåg.

Foto: Venstre

Bystyregruppen er klar over at historikere kan ha innvendinger mot forslaget, siden Oslo kun fungerte som hovedstad i en kort periode før Norge gikk inn i dansketiden og all makt ble flyttet til København.

– Det er ingen tvil om at det var Håkon V Magnussons intensjon å gjøre Oslo til hovedstad. Da han ble Norges konge i 1299 startet også utviklingen av det som har gjort Oslo til landets største by.

Hovedstadsjubileet blir ikke den eneste markeringen i 2014. Da er det også 200 år siden grunnloven ble til. Venstres bystyregruppe mener det ikke er grunn til å droppe feiringen av Oslo som hovedstad.

– Vi bør klare å markere to jubileer, sier Veivåg.

Ønsker en synlig middelalderby

Han håper byrådet tar initiativ til å etablere en gruppe som ser på muligheten til et Oslo-jubileum.

I brevet til ordføreren minner Veivåg om at bystyret vedtok å reetablere Oslo torg, som ligger i krysset ved Ladegården, i 2010. Målet var å knytte sammen Minneparken og Middelalderparken.

– Med denne markeringen har vi sjansen til å lage en mer synlig middelalderby.

Middelalderparken i Oslo

I Middelalderparken ligger blant annet ruinene av Clemenskirken og Mariakirken.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX