Vil endre plassering av bomstasjoner

Høyre ønsker ikke at bomstasjoner skal ligge i nærheten av pendlerparkeringer. – De løper fra ansvaret, svarer Arbeiderpartiet.

Nye bompengesatser ble innført i Oslo 1. oktober.

53 NYE STASJONER: Innen 2019 skal 20 bomstasjoner bli til 73. Hvor alle stasjonene skal ligge er enda ikke avklart.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

​​​​​​I november kom Oslo byråds anbefaling av plasseringen på de nye bommene. I forslaget er det totalt 73 bompunkter, mot dagens 20, som vil se dagens lys innen 2019.

Eirik Lae Solberg

Gruppeleder i Oslo Høyre, Eirik Lae Solberg.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy/NRK

En av de nye bomstasjonene skal etter planen ligge på Rosenholm, rett før innkjøringen til pendlerparkeringen ved togstasjonen. Stasjonen ligger akkurat på grensen til Oppegård kommune. Akershus-innbyggere som skal ta tog inn til Oslo risikerer dermed å betale bompenger før de setter fra seg bilen.

– På Rosenholm har man plassert bomstasjonene på en måte som kommer til å gjøre det vanskelig for folk å kjøre miljøvennlig. Det synes jeg vi skal endre på, sier Eirik Lae Solberg, leder i Oslo Høyre.

Ifølge politikeren gjelder samme problematikk for pendlerparkeringen på Lørenskog stasjon.

– Høyre løper fra ansvaret

Det nye kartet over plasseringen av de nye bomstasjonene er en del av Oslopakke 3-forliket, som alle partier stemte for, med unntak av Frp og Rødt. At Høyre nå kritiserer plasseringen på enkelte bomstasjoner, får Arbeiderpartiet til å reagere.

Andreas Halse

Andreas Halse, miljøpolitisk talsperson i Oslo Arbeiderparti.

Foto: Olav Juven / NRK

– Høyre har vært med på dette. Plasseringen av bomstasjonen på Rosenholm er fordi Akershus Høyre har ønsket det. Hvis Akershus ombestemmer seg skal selvfølgelig vi være med å diskutere det, sier Andreas Halse i Oslo Arbeiderparti.

Han mener Høyre går imot det partiet selv har stemt for.

– De prøver å løpe fra ansvaret ved hver anledning og later som at de ikke har noe med det å gjøre. De har stemt for alle bomsatsene og alle bomstasjonene, sier Halse.

Mener plasseringen er tilfeldig

Fylkesordføreren i Akershus, Anette Solli (H), mener at Høyre ikke ønsker å legge en ekstra utgift på folk som bruker pendlerparkeringen.

– Det er nok mer et utslag av tilfeldigheter, enn et ønske om å legge bomstasjonen nær pendlerparkeringen. Det er en bomstasjon som skal opp på fylkesgrensen. Det har vært krevende å plassere stasjonene på de mest fornuftige stedene.

– Jeg tror at vi kommer til å stemme for en løsning som berører brukerne av pendlerparkeringene mindre, sier Solli.

Fylkestinget i Akershus skal behandle saken den 18. desember.

Laster kart, vennligst vent...

ALLE BOMMENE: Her er alle de planlagte bommene. Beveg deg rundt i kartet for å se nøyaktig hvor de ligger.