NRK Meny
Normal

Vil du på «satsebuss» eller bare ha det gøy?

Det må elever tenke over når de begynner på videregående. Denne uka diskuteres prøvene enkelte elever må gjennom for å bli med på russebuss.

Line Vinje

IKKE MED PÅ SATSEBUSS: – På bussen min så bare samlet vi flere forskjellige gjenger og så ble vi enige om å bare prøve å starte en buss. Det er ikke en satsebuss, sier Line Vinje.

Foto: Andreas Sundby / NRK

– Det er to ulike typer busser: Det er «satsebusser» og de som ikke ønsker å legge så mye i det, de som bare vil ha de gøy og bare ha en buss, sier Line Vinje, visepresident i russens hovedstyre i Oslo og Akershus.

Er du med på en «satsebuss» legger du ned mye tid, penger og prestisje i hvordan bussen din ser ut og hva slags utstyr den har.

Stemmegiving etter audition

En rektor i Bærum advarte fredag mot at elever velges ut til å få være med på russebusser ved hjelp av auditions og en helsesøster i Asker sa til Budstikka at hun skulle ønske russebusser ikke fantes.

Line Vinje i russestyret for Oslo og Akershus sier at en vanlig måte å avgjøre om du får være med i russebuss er at du må få tre firedeler av stemmene fra de andre i bussen.

– Jeg kan veldig godt forstå at det å få beskjed om at du ikke har kommet med et sted du kanskje har venner kan være kjempetung beskjed å få, men da kjenner du kanskje ikke nok personer på den bussen.

– Sårbar ungdom kan strekke seg langt

Kristin Oudmayer kjenner igjen dette med utvelgelse fra da barna var små.

– Men jeg tror ungdom føler at fallhøyden er større enn den gang og at det er mye mer som står på spill nå.

Hun mener det bør være unødvendig å bli satt på prøve med drikking og festing.

– Å måtte vise seg frem slik at de andre kan godta dem. Ungdom som er sårbare vil kunne gå på akkord med seg selv for å bli tatt opp i den rette russebussen.

Konseptruss uten buss

Ikke alle russ er med på russebuss. Noen er «løsruss» eller «vandreruss» og noen er såkalt konseptruss selv om de ikke har buss.

– Det er litt større i år det at man har et konsept sammen med felles klesstil og sanger men ikke noe kjøretøy, sier Line Vinje.

Ida Aasvang

– Jeg har ikke tid til russebuss, først og fremst. Og jeg syns det har gått altfor langt så mye styr det er rundt russebussene, sier Ida Aasvang.

Foto: Sahand Ammari / NRK
Synne Bjørkås Kvanmo

– Jeg vet faktisk ikke om jeg kommer til å feire russetiden. Jeg er ikke så gira på den som alle andre er. Synne Bjørkås Kvanmo sier at hun ikke gidder bruke penger på russebuss.

Foto: Sahand Ammari / NRK