NRK Meny
Normal

Vil bytte ut Jan med Jonas

Sentrale Ap-politikere vil heller la Jonas Gahr Støre få plassen til lederen i Oslo Ap, enn å bryte med kjønnsbalansen på stortingslista.

Jan Bøhler og Jonas Gahr Støre
Foto: Scanpix

Venstresiden i Arbeiderpartiet tror ikke de kan unngå Jonas Gahr Støre på Oslo-lista til Stortingsvalget.

Men i stedet for å la ham utfordre den radikale stortingsrepresentanten Marianne Marthinsen, åpner de nå for å skyve leder i Oslo Ap, Jan Bøhler, lenger ned på lista.

Les også: - Viktig å sikre Jonas plass

Varsler nominasjonsstrid i Oslo Ap

- Opplagt tredjeplass

En av Oslo-partiets mest sentrale politikere, Trond Jensrud, mener dette er en naturlig løsning.

- Jeg mener det er helt opplagt at hvis Jonas Gahr Støre ønsker en stortingsplass fra Oslo, så får han det. Da bør han stå på sikker plass uten å bryte kjønnskvoteringa. Det vil si tredjeplass, sier Jensrud.

Striden om hvem som skal stå på topp for Arbeiderpartiet neste stortingsvalg herjer videre.

Kjønnsbalanse

Flere er rasende etter at sentralstyret i partiet i går presiserte at kravet om kjønnsbalanse ikke nødvendigvis betyr at man må ha annenhver mann og kvinne på stortingslista.

Dette åpner for å gi Jonas Gahr Støre fjerdeplass på Oslo-lista, selv om sentralstyret avviser at det er grunnen til at man kommer med en slik presisering.

- Lederen må ikke ha sikker plass

Trond Jensrud sier at Støre heller bør utfordre leder i Oslo-partiet, Jan Bøhler, som i dag står på tredjeplass.

- Det er tradisjon for at leder i Oslo Arbeiderparti står på en av de fremste plassene på lista. Men de fremste plassene er flere enn de tre første, sier Jensrud.

Men Støre er ifølge kilder Østlandssendingen har snakket med lite klar for kampvotering mot Bøhler, som står sterkt i enkelte lokallag i Oslo.

Vil heller ha fjerdeplass

Han vil heller ha fjerdeplassen, hvor flere på venstresiden har foreslått stortingsrepresentant Marianne Marthinsen.

Den radikale kandidaten bekrefter at hun takker ja til gjenvalg.

- Jeg ser ikke på dette som en diskusjon om Jonas Gahr Støre eller meg, men vi har en helt naturlig diskusjon om hvem som skal stå på de øverste plassene i Oslo Aps liste, og det er en diskusjon vi må ha, sier Marthinsen.

Kamp om partiets framtid

Flere kilder Østlandssendingen snakket med ser på nominasjonen i Oslo som en del av kampen om partiets framtiden.

Høyresiden i partiet ser Støre som mulig framtidig partileder og vil derfor ha ham på Stortinget. Venstresiden er opptatt av å holde flest mulig radikale i maktposisjoner i partiet.