NRK Meny
Normal

Vil bygge ny by i Oslo

Plan- og bygningsetaten i Oslo vil bygge en helt ny, liten by i utkanten av hovedstaden. Mange tusen boliger kan bygges før T-baneforlengelsen er på plass.

Mandag blir planene for en helt ny by på det som fortsatt er jomfruelig mark på grensen til Ski offentliggjort. De første 4500 boligene på Gjersrud-Stensrud kan bygges uten at T-banen er forlenget fra Mortensrud.

Morten Wasstøl

Morten Wasstøl.

Foto: Olav Juven/NRK
Bård Folke Fredriksen

Bård Folke Fredriksen.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

En splitter ny by i utkanten av Oslo er ikke hverdagskost. Det er det Plan- og bygningsetaten foreslår når de i dag sender den såkalte områdereguleringen for Gjersrud-Stensrud ut på høring, sier avdelingsdirektør Morten Wasstøl.

– Når vi nå skal ta i bruk denne arealreserven, så har vi ønsket å bygge et spennende bymiljø. Det vil si ikke bare et ensidig bomiljø, men et sted hvor du finner alle typer boliger og alle typer funksjoner. En liten by sør i Oslo, sier Wasstøl.

– Ikke aktuelt før 2030

Inntil 10 000 boliger fra blokkleiligheter til villaer med 20 000 innbyggere og vel så det. Butikker og bibliotek, kirke og kulturhus, barnehager og fem skoler, svømmehall og to idrettshaller, fotballbaner, parker og torg. Og en ny T-bane med to underjordiske stasjoner.

Alt dette og mer til skal etter hvert på plass der det i dag er skog, vann og åkre, noen gårdsbruk og et pukkverk.

Men i Oslos nye kommuneplan, som peker på hvor byens boliger skal bygges fram til 2030, ble den store Gjersrud-Stensrud-utbyggingen langt på vei skrinlagt.

– Skal man ha en tyngre utvikling, så ligger en utvikling av dette området ganske langt ut i tid fordi man trenger da skinnegående kollektivtrafikk, sa byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen til NRK Østlandssendingen for to uker siden.

– Hvor langt frem i tid er det snakk om?

– Skal man bygge Gjersrud-Stensrud veldig tungt, så havner vi etter 2030.

Håper å starte byggingen tidligere

At Gjersrud-Stensrud ikke blir bygd over natta er kommunens byplanleggere innforstått med.

– Vi ser for oss at dette er et område som skal realiseres over flere tiår. Vi tror ikke at det er realistisk å få på plass en T-baneforlengelse ut hit før etter 2030. Først da kan vi få på plass denne nye byen i full størrelse, sier Wasstøl.

Men avdelingsdirektøren vil i gang før det, og etaten anslår nå at 4500 boenheter i småhusdelen av Gjersrud-Stensrud kan bygges uten T-banen.

– Vi tror at det er en etterspørsel etter mindre boliger, og derfor ønsker vi å begynne med ytterkantene av Gjersrud-Stensrud, hvor det er mer tilrettelagt for dette. Da har man for eksempel bussforbindelse via Enebakkveien, sier Wasstøl.

Det blir arrangert et folkemøte om den nye byen på Bjørnholt skole 20. mars.