Hopp til innhold

Vil bruke nabokjerringa mot terror

At folk bryr seg om hva naboen gjør og har lav terskel for å melde fra om noe mistenkelig, kan forebygge terroranslag begått av ensomme ulver, mener lederen i Politiets Fellesforbund.

Kaotisk i regjeringskvartalet - politi og ambulansepersonell hjelper skadde

Arne Johannessen frykter enkle og kjappe politiske løsninger for å bedre samfunnssikkerheten etter terrorangrepet 22. juli.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Arne Johannessen frykter enkle og kjappe politiske løsninger for å bedre samfunnssikkerheten etter terrorangrepet 22. juli, skriver Dagsavisen.

– Det er kommet forslag om å etablere et eget sikkerhetsdepartement, og å gå til innkjøp av et nytt politihelikopter. Jeg mener det blir altfor enkelt i forhold til den komplekse debatten som nå bør pågå rundt samfunnssikkerhet, sier Johannessen.

– Må tørre å bry seg

Han mener flere kan engasjere seg i hva andre holder på med.

– Gro lanserte nabokjerringa i sin tid for å få fokus på at mennesker må tørre å bry seg, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet

Arne Johannessen

Arne Johannessen mener flere kan engasjere seg i hva andre holder på med.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

– Når politiet ikke fanget opp at en person fra Oslo etablerte seg på Rena for å drive gårdsbruk samtidig som han kjøpte masse kunstgjødsel, mener jeg det kan være på tide å reise spørsmålet om politiet er i ferd med å organisere seg bort fra publikum, og at avstanden mellom brukere og politi er blitt for stor, sier Johannessen.

– Jeg er svært opptatt av hvordan vi kan oppdage mennesker med atferd som egentlig vekker oppsikt, men som likevel ikke blir rapportert.

Skal se på erfaringene

Før helgen nedsatte Politiets Fellesforbund (PF) en gruppe på seks personer som skal se på læring og erfaring fra 22. juli.

– Gruppen skal spille inn til vårt forbundsstyre om ting vi mener bør bringes til Politidirektoratet eller 22. juli-kommisjonen, sier PF-lederen.