NRK Meny
Normal

Vil bevise at drapet var planlagt

Forklaringene til de to som er dømt for kidnapping og drapet på Faiza Ashraf, vil være i fokus når ankesaken starter tirsdag. Aktor mener det her ligger bevis for at de to planla å drepe Faiza.

Faiza Ashraf

Faiza Ashraf ble bortført 3. februar i fjor fra en bussholdeplass i Bærum. Tre uker senere ble hun funnet drept i et turområde i nabokommunen Asker.

Foto: SCANPIX/POLITIET

I tingretten ble to menn dømt til 17 og 8 års fengsel, men statsadvokat Carl Fredrik Fari mener de to bør få strengere straff.

– Vi mener det er bevis for at de to tiltalte på forhånd avtalte å ta livet av henne, ikke bare bortføre henne, sier statsadvokat Fari til NRK.

Faiza Ashraf ble bortført 3. februar i fjor fra en bussholdeplass i Bærum. Tre uker senere ble hun funnet drept i et turområde i nabokommunen Asker.

I Asker og Bærum tingrett vant påtalemyndigheten ikke fram med påstanden om at de to tiltalte i saken, Håvard Nyfløt (27) og Shamrez Khan (29), skulle dømmes for overlagt drap på Faiza Ashraf og fengsles i henholdsvis 19 og 20 år.

Nyfløt fikk 17 års fengsel for kidnapping og forsettlig drap. Khan ble dømt til åtte års fengsel for kidnapping med døden til følge.

I tillegg ble de to dømt til å betale Faiza Ashrafs foreldre 420.000 kroner i oppreisning og erstatning.

Hevdet drapet var bestilt

I tingretten valgte påtalemyndigheten i stor grad å bygge opp sin sak rundt det Nyfløt forklarte i sitt ellevte og tolvte avhør.

Der hevdet han at både kidnapping og drap var bestilt av Shamrez Khan, men senere trakk han denne forklaringen tilbake.

Utover disse to forklaringene, tydet ingenting på at Khan hadde bedt Nyfløt om å ta livet av Faiza, mente tingretten.

– Et sentralt element i bevisføringen i retten blir nok, også denne gang, de to tiltaltes forklaringer. Spørsmålet er om disse er troverdig eller ikke, sier Fari.

Artikkelen fortsetter under videoen

Video Domsslutning i Faiza-saken

VIDEO: Dommen leses opp i Asker og Bærum tingrett.

– Var aldri meningen at hun skulle dø

Bevisene som foreligger i saken tilsier at begge bør dømmes for overlagt drap, mener Riksadvokaten, som ga Oslo statsadvokatembeter beskjed om å anke dommene fra Asker og Bærum tingrett.

Advokat Frode Sulland

Advokat Frode Sulland forsvarer drapsdømte Håvard Nyfløt (27).

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Også Nyfløt anket dommen.

– Min klient innrømmet at det var han som bortførte Faiza, men hevder det aldri var meningen at hun skulle dø, sier hans forsvarer, Frode Sulland til NRK.

– Hans plan var å ta liv av sin oppdragsgiver, og på den måten beskytte Faiza Ashraf.

Hvorfor tok han henne da med seg?

– Han mener at det var den enkleste måten å få oppdragsgiver til å komme til et sted hvor han kunne gjennomføre sin plan.

Khan valgte ikke å anke dommen på åtte år for kidnapping med døden til følge.

Påtalemyndigheten mener han planla drapet på Faiza og at han derfor må dømmes for dette. Kahn derimot nekter straffskyld og mener bortføringen var et desperat forsøk på å få Faizas oppmerksomhet.

Harald Stabell

Harald Stabell er familiens bistandsadvokat.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

– Han ønsket å komme i en posisjon vil han kunne overtale henne til å ha kontakt med han, i alle fall få en avklaring på hvorfor hun hadde avvist ha, sier forsvarer Petter Sørensen.

Tøft for familien

For familien til Faiza Ashraf betyr en ny runde i rettsapapratet at sårene rippes opp.

– Det er en tøff sak de har foran seg, også denne gang. De sliter fortsatt etter dette grusomme drapet. De vil nok vurdere fra dag til dag om de klarer å følge med i retten eller ikke, sier bistandsadvokat Harald Stabel til NRK.

Det er satt av fire uker til saken i Borgarting lagmannsrett.