Hopp til innhold

Vil åpne markaperler for folk

Vann- og avløpsetaten holder på Alunsjøen i Lillomarka som reservevannkilde. Nå vil flere partier rive gjerdene og åpne for bading, fiske og friluftsliv.

Andreas Behring (SV) og Alunsjøen

Andreas Behring (SV) vil rive gjerdene og slippe folket til.

Foto: Olav Juven / NRK

– Vi mener at vi skal åpne disse fantastiske områdene for Groruddalens befolkning og hele byen, slik at man kan nyte området sommer og vinter med fantastiske tur- og bademuligheter, sier Andreas Behring (SV).

Få meter innenfor villabebyggelsen på Ammerud nærmest snubler du over Lillomarkas skjulte perle. Bak solide nettinggjerder brer det seg ut et skogsvann på størrelse med Sognsvann. Litt lenger inn ligger enda et stort vann, også det med adgang forbudt.

– Dette er nydelige vann rett ved bebyggelsen, en kjempemulighet til å lage en rekreasjonsperle, sier Behring.

Alunsjøen og Breisjøen er reservevannkilder, men sjelden i bruk som drikkevann. Sist Alunsjøen ble koblet til var i april 2006.

I dag har vi Alunsjøen og Breisjøen inne som en reserve i tilfelle Oset vannbehandlingsanlegg skulle svikte. Vi har behov for kapasiteten som Alunsjøen kan gi

Seksjonsleder i Vann- og avløpsetaten, Jonny Ødegård.

Mener byen kan få for lite vann

Hovedgrunnen til at Vann- og avløpsetaten ikke vil frigi Alunsjøen, er situasjonen som oppstår dersom Maridalsvannet skulle bli satt ut av spill. Da står Oslo igjen med Langlia og Skullerud hvis også Alunsjøen er tatt ut, og da har byen for lite vann, mener etaten.

– I dag har vi Alunsjøen og Breisjøen inne som en reserve i tilfelle Oset vannbehandlingsanlegg skulle svikte. Vi har behov for kapasiteten som Alunsjøen kan gi, sier seksjonsleder Jonny Ødegård.

Oslo har i lang tid vurdert behovet og muligheten for en ny stor vannkilde i tillegg til Maridalsvannet. Nye utredninger av Holsfjorden i Buskerud er i gang, men vann herfra ligger uansett ti år fram i tid.

– Vi vil anbefale at Alunsjøen er inne i drikkevannsforsyningen inntil vi har en ny fjernvannsforbindelse på plass, sier Ødegård.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Strenge regler ved markavann

Reglene for flere av markavannene er svært strenge.

Foto: Olav Juven / NRK

– Må slutte å bare si nei

Tanken om å frigi Alunsjøen og Breisjøen til bading, fiske og friluftsliv er gammel. Det nye er at både Fremskrittspartiet og SV har dette med i sine valgprogrammer. Også Ap vil åpne markaperlene for folk flest.

– Denne delen av Lillomarka er svært mye brukt. Å åpne Alunsjøen og Breisjøen for bading og rekreasjon er noe folk i området er veldig opptatt av, sier BU leder på Grorud Abn

SVs Andreas Behring vil ha en diskusjon om saken tross Vann- og Avløpsetatens bekymring.

– Vi mener man må gå i dialog og finne noen praktiske løsninger. Det må bli slutt på at de bare sier nei. Vi må finne løsninger som sikrer både vannkvalitet og flotte rekreasjonsmuligheter, og det er sikkert mulig, sier Behring.

Flere populære markavann i Oslo er tidligere drikkevannskilder. Sognsvann, Steinbruvann, Lutvann og Nøklevann ble frigitt i tur og orden i perioden fra 1967 til 1983.