VIF-sang uønsket i vest

Vålerengas seierssang skaper bråk på Vestlandet. Som del av en kunstutstilling mente Avinor den kunne skape utrygghet og sa nei takk.

Klanen
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

I år skal Vestlandsutstillingen ha tro som tema. Kunstneren Hjørdis Kurås' bidrag til utstillingen var lydinstallasjonen "Hva er din rell'ion?".

Installasjonen består av en pokal og et lydspor som settes i gang når du nærmer deg den - nemlig Klanens sang "Vål'enga, du er min rellion".

Men ifølge Avinor var planen i utgangspunktet at installasjonen skulle gjemmes i en bag som skulle stå et sted på flyplassen. Det ville de ikke ha noe av.

- Kan skape utrygghet

- Sikkerhet har den helt overordnede betydningen når vi vurderer slike ting. Installasjonen ble vurdert som et element som kan virke forstyrrende inn, og som kan skape usikkerhet og utrygghet hos passasjerer og personell. Hvis noe kan skape den type forvirring, ønsker vi ikke å ha det her, sier kommunikasjonsdirektør i Avinor, Ove Narvesen.

- Vi gir klar beskjed til passasjerene om at de ikke skal la bagasje stå alene igjen noe sted, og da kan vi ikke ha installasjoner som ser ut som igjensatt bagasje, legger han til.

I år skulle utstillingen besøke fem forskjellige flyplasser på Vestlandet. I utgangspunktet har alle vært positive til å ha installasjonen stående, men det var før saken gikk til topps i Avinor-ledelsen.

- Vi må ikke si ja til alt

Der konkluderte de med at installasjonen utgjorde en sikkerhetsrisiko, og alle flyplassene utenom Flesland gjorde det klart at de ikke ville ha den allikevel.

Dermed fikk kunstneren klar beskjed om at kunstverket hennes var uønsket. Men heller ikke da hun leverte utkast nummer to, ville flyplassene ta imot utstillingen. Denne gangen skulle pokalen stå fremme, slik at det ikke skulle være grunn til å frykte at den ville skape forvirring.

- Andreutkastet var denne pokalen. Det var ikke terrortrussel som var vår avslagsgrunn, men det at passasjerene må taes alvorlig. Man er ikke nødt til å si ja til alt. Det er mange som spør om å få utstilt sine ting hos oss, og denne gangen valgte vi å si nei, forklarer Tor Hånde, sjef på Ålesund lufthavn.

Brann ser rødt

Flesland sa imidlertid ja til å vise frem kunstverket. Planen var at VIF-pokalen skal stå på Flesland i juni, men det har fått Brann-tilhengerne til å se rødt. Og denne gangen er det ikke installasjonen i seg selv, men det faktum at når du kommer i nærheten av den, kommer seierssangen "Vål'enga, du er min rellion", som er problemet.

- De vil ikke høre Vålerengas seierssang når de kommer hjem til Flesland etter tap. Det har fått Brann-bloggere til å komme med trusler av typen "Vi skal vise Flesland hva terror er" og "Vålerengas seierssang på Flesland er som å spille nazisanger i synagogen", forteller kunstneren til VG.

Kunstner og forfatter Linn Cecilie Ulvin, som har bestemt tema for Vestlandsutstillingen, er derimot fornøyd med Kurås' bidrag.

- Flott at kunst skaper engasjement

- Det jeg liker så godt ved kunstverket til Hjørdis Kurås, er at det også har humor i seg. Det er ikke bare gravalvor og tar utgangspunkt i en sak, et engasjement som er helt nedpå. Samtidig er det flott at kunst kan skape engasjement, og at det skjer noe, sier hun til VG.

Likevel kan enden på visa komme til å bli at også ledelsen på Flesland sier nei til kunstverket.

- Flyplassledelsen ved Flesland sier at dersom bråket ikke gir seg, så er de nødt til å si nei til min lydinstallasjon. Og det har jeg faktisk forståelse for, sier Hjørdis Kurås til VG.