NRK Meny
Normal

Vi fester i nedgangstider

Julebordtradisjonen står sterkt til tross for nedgangstider i norsk økonomi. Det er mange som ikke nøyer seg med ett julebord i desember.

Julebord

KLARE FOR FEST: Hele tre av fem nordmenn over 18 år skal på julebord i år, viser en fersk undersøkelse.

Foto: colourbox.com

– I helgen var det full action med to grupper på 150 personer. Vi har reservasjoner i hele desember, sier Henrik Ståhl, hotelldirektør ved Quality Hotel 33 i Oslo.

Henrik Ståhl, hotelldirektør

Henrik Ståhl, hotelldirektør Quality Hotel 33.

Foto: Knut Erik Solhaug / NRK

Dansende kollegaer, bobler, julebuffé og akevitt er for mange et typisk julebord med jobben. Med trange tider i oljebransjen og økende arbeidsledighet var det flere som spådde lite trafikk for bransjer som til vanlig er travelt opptatt i desember.

Men Ståhl erfarer det motsatte.

– Julemåneden er full av fester, og vi har solgt flere julebord i år enn i fjor, sier han.

En fersk undersøkelse gjort av TNS Gallup for NHO Reiseliv viser at nordmenn tviholder på julebordstradisjoner også i nedgangstider.

En overraskelse

Devold

Kristin Krohn Devold, administrerende direktør, NHO Reiseliv.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Vi hadde en forventningen til at folk skulle si nei til julebord i år, men undersøkelsen viser at like mange skal delta i år som i fjor. Det er ganske mange som skal på to eller tre julebord, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

Hele tre av fem nordmenn over 18 år skal på julebord i år, viser undersøkelsen.

NHO Reiselivs inntrykk er at flere store bedrifter flytter førjulsfesten til januar og kaller det årsfest. De som er i motbakke i oljebransjen sparer penger med å kutte i alkoholserveringen.

– Vi har fått signaler om at de største bedriftene knyttet til oljesektoren trapper ned sine julebord. Det virker som at familier og vennekretser tar vare på tradisjonene før jul, sier Devold.

– Prioriterer det sosiale

Blant bedriftene som kutter i kosen er Aker Solutions. De dropper julebordet for andre år på rad.

– Vi arrangerer ikke julebord eller lignende arrangementer på grunn av markedssituasjonen i olje- og gassbransjen. Den er tøff, og det har også påvirket selskapet vårt, sier pressesjef Anne Cecilie Lund-Andersen.

Men de fleste i Oslo og Akershus ser ut til å prioritere festen. I disse to fylkene er det flest som skal på to til tre julebord.

Hotelldirektør Ståhl tror bedrifter prioriterer det sosiale.

– Vi har hele spekteret av bedrift-Norge hos oss. Jeg tror mange velger å ha julebord for det sosiale og de ansattes skyld. Det tror jeg gagner alle, sier han.