Hopp til innhold

Veterinærer ber hundeeiere vaksinere hundene sine

To tilfeller av smittsom leverbetennelse på hunder i Bærum har ført til stor uro i hundemiljøer. Arrangementer har blitt avlyst i frykt for smitte. Nå oppfordrer både Veterinærhøgskolen og veterinærer over hele landet alle med valp til å vaksinere dyrene sine en ekstra gang.

Karen Lian på hundehjørnet i Frognerparken

SKUMMELT: Karen Lian med hunden Lilly på ni måneder liker ikke at smittsom leverbetennelse har kommet til Østlandet.

Foto: Victoria Wilden / NRK

I helgen skulle Oslo hundeskole markere "Hundens dag" på byfesten i Sandvika, men de valgte å avlyse arrangementet.

På nettsidene sine forklarer de det med at de ikke vil ta sjansen på et treff med mange hunder, når smittesituasjonen av leverbetennelse i nærområdet er uoversiktlig.

Hundeeiere i Frognerparken har også fått med seg situasjonen.

– Det er skummelt. Jeg vil ikke at hunden min skal bli utsatt for det. Jeg vil helst ikke droppe sosialisering av hunden min, men ønsker å vite mer om det, sier Karen Lien, som har hunden Lilly på ni måneder.

Sykdommen er dødelig

Torill Moseng

EKSTRA DOSE: Alle hundevalper bør nå vaksineres ved tolv og seksten ukers alder, samt ved ett år, sier president i Veterinærforeningen Torill Moseng.

Foto: NRK

Mange veterinærklinikker har også skrevet om situasjonen på sosiale medier, og oppfordrer til flere vaksiner.

– En ung hund på 11 måneder har blitt diagnostisert med smittsom leverbetennelse. Vi har også en annen hund som vi har mistanke om at kanskje er smittet med det samme. Disse har ingen forbindelse med hverandre, sier president i Den norske veterinærforening, Torill Moseng.

– Begge hundene er døde, sier Moseng.

Det har vært vanlig å vaksinere når valpen er 12 uker og på nytt når den er ett år. Nå anbefaler veterinærer en ekstra vaksine ved 16 ukers alder. De får i dag støtte fra Veterinærhøgskolen.

Denne anbefalingen gjelder ikke bare på Østlandet, men i hele landet.

– Det er spesielt viktig å vaksinere valpen en ekstra gang, dersom man bor i strøk med mange hunder og valpen har mye sosial omgang med andre valper, sier Moseng.

Frykt i sosiale medier

Smittsom leverbetennelse er godt utbredt i land sør i Europa, men er mindre vanlig her i Norge.

Likevel har de to tilfellene på Østlandet skapt frykt i hundemiljøet og nyheten har spredt seg særlig i sosiale medier.

– Det er ikke snakk om et stort utbrudd, som man kan få inntrykk av i sosiale medier, men vi har forståelse for at mange blir redde. Sykdommen er stort sett dødelig for uvaksinerte hunder med dårlig immunforsvar, sier Moseng.

Alle hunder kan få sykdommen. Mennesker kan derimot ikke bli smittet.

Kan bli obligatorisk id-merking

Veterinærforeningen har lenge kjempet for obligatorisk id-merking av hunder. Presidenten mener økt import av utenlandske hunder gjør det viktigere å vite historikken til dyr som blir syke.

– Man bør ha obligatorisk id-merking av hunder, slik at vi kan finne ut om smitten har oppstått her i Norge, eller om den kommer fra en utenlandsk hund med ukjent opprinnelse. Det er viktig å vite hva slags hund man har og hvor den kommer fra i smittehåndtering ved smittsomme sykdommer, sier Moseng.

Mattilsynet anbefaler nå det samme.

– Id-merking av hund kan være fornuftig, spesielt med tanke på problemstillingen vi ser med innførsel av hund til Norge, sier Ole Herman Tronerud, veterinær og seniorrådgiver i Mattilsynet.

Saken er til behandling i landbruksdepartementet.