NRK Meny
Normal

Vestby Høyre straffes for omstridt ordfører

Velgerne i Vestby har latt seg skremme av mye støy rundt den sittende Høyre-ordføreren.

John Ødbehr

Den sittende ordføreren i Vestby, John Ødbehr, hadde ingen planer om å trekke seg til tross for mistillit og kritikk.

Foto: Edin Babic / NRK

Valglogo

Ved forrige kommunevalg ble Høyre største parti med 38 prosent av stemmene, og John Ødbehr har styrt de siste fire årene med støtte fra Frp, KrF og Venstre.

Basert på forhåndsstemmene i Vestby kommune ved årets kommunevalg ser det ut til at Høyre er nede i 23 prosent. Da mister de seks representanter, og blir sittende igjen med åtte.

Arbeiderpartiet ligger an til to representanter mer og er oppe i 13, og Miljøpartiet De Grønne er inne med to.

– Godt for Ap

Dermed kan Arbeiderpartiet ha gode kort å starte forhandlingene med.

– Dette blir spennende, Vestby er jo et litt broket politisk landskap. Vi er optimister, sier Aps ordførerkandidat og tidligere ordfører Tom Anders Ludvigsen.

Hverken Bygdelista eller MDG har tonet flagg om hvor de detter ned, ifølge Ludvigsen.

– Bygdelista er jo dannet for ikke å samarbeide med Høyre og John Ødbehr. De har også gitt utrykk for at det er andre de heller ikke kan samarbeide med. Det er et åpent spørsmål hvor Bygdelista havner, sier Ludvigsen.

Hvor tror du de havner?

– Jeg håper og tror at jeg blir ordfører etter dette valget.

Mistillit og kritikk

John Ødbehr har sittet som ordfører de siste åtte årene, og har vært i hardt vær flere ganger.

Senest forrige uke vedtok kommunestyret i Vestby et mistillitsforslag mot Ødbehr, på grunn av oppsktsvekkende høye mobil- og dataregninger de siste årene.

I fjor fikk han kritikk for "upassende oppførsel" i en tv-serie, og for å ha bygget en mur ved boligen sin som lå på et kommunalt område.

Likevel har han ikke på noe tidspunkt hatt planer om å trekke seg, og Vestby Høyre har hele tiden stått bak Ødbehr som partiets ordførekandidat - også i år.

Bygdeliste

På grunn av mye intern misnøye med John Ødbehr valgte likevel fire utbrytere fra Vestby Høyre å stille med en egen liste ved årets kommunevalg.

Bygdelistas toppkanditat er Eirin Stuhaug Bolle fra Hølen, og på de neste plassene følger flere som inntil nylig var framtredende personer i Vestby Høyre.

Bygdelista er inne med tre representanter, ifølge de 1.388 forhåndsstemmene i kommunen.

– Man føler ikke man kan støtte en leder som ikke er inkluderende, og som ikke lenger har tillit i befolkningen, har Bolle tidligere sagt til NRK.

NRK Østlandssendingens valgekspert Svein Tore Marthinsen har tidligere tippet at den nye listen vil sørge for å hive Ødbehr ut av ordførerkontoret og sette inn Arbeiderpartiets Tom Ludvigsen i stedet, dersom partiet havner på vippen.