NRK Meny
Normal

Fare for T-banekaos

Bråket rundt de stadige omorganiseringene i Oslo Sporveier kan føre til vognmangel og kaos på T-banen.

T-bane
Foto: Terje Christiansen / NRK

T-bane-verkstedet på Ryen står foran så dramatiske omstillinger at det kan gå utover evnen til å reparere og vedlikeholde vogner, frykter Sporveiens Arbeiderforening.

- Jeg vil jo si at det er rimelig kaotisk. Både ombygging, nedbemanning, og anbudsutsetting av vogner samtidig. Jeg er redd vi ikke får levert de vognene vi skal, sier leder i Sporveiens Arbeiderforening, Rune Aasen.

Direktøren for verkstedenheten har allerede sagt opp, og han har fått følge av tre andre sjefer. Det er summen av mange tunge omstillingsprosesser samtidig som skaper frustrasjon.

Nye vogner, færre ansatte

Fram til 2009 skal verkstedet ta imot Oslos nye T-banevogner samtidig som de gamle fases ut.

Verkstedet skal bygges om. Dessuten vil mellom 120 og 170 ansatte miste jobben fordi nye vogner går mindre i stykker enn gamle.

Parallelt skal det etableres et nytt vognselskap som skal overta en del av oppgavene til verkstedet.

På toppen av det hele skal vedlikeholdet av de nye vognene konkurranseutsettes.

Dermed kan det bli tre aktører som krangler om plassen på et begrenset område: Dagens verksted som reparerer gamle vogner, et nytt firma som vedlikeholder nye, og Siemens, som har garantivedlikeholdet på de nye vognene.

- Gir mange grå hår

Trond Bjørgan er administerende direktør i den delen av det gamle Oslo Sporveier som har ansvaret for verkstedet, Kollektivtransportproduksjon A/S. Han erkjenner at det blir mye omstilling på en gang.

- Alt dette samtidig gir mange litt grå hår i hodet. Jeg håper veldig sterkt at det ikke går så langt at verkstedet ikke klarer å levere nok vogner, sier han.

Hver eneste morgen skal 120 vogner være klare.

Mange mener at mye bråk kan unngås hvis konkurransetsettingen av vognvedlikeholdet utsettes til alle vognene er levert.

Trond Bjørgan ser at det finnes gode faglige begrunnelser for en utsettelse, men han tar eiernes beslutning til etterretning.

Vil ha utsettelse

SV mener konkyrranseutsettingen av vognvedlikeholdet må settes på vent, for å skape ro rundt T-banen.

Partiettar saken opp i bystyrets spørretime i ettermiddag.