Hopp til innhold

Flerkulturell russ stoppes av foreldrene

Mange norske muslimer har fått streng beskjed fra foreldrene om hva de ikke får være med på i russetiden.

Ulsrudrussen

TAR AVSTAND: Norske muslimer som er russ, går ikke på de tradisjonelle russetreffene fordi det er i strid med kulturen deres.

Foto: Hina Jalil / NRK

Sofie Abdule

STOVNER VGS: Sofie Abdule synes ikke russetreffene er så multikulturelle.

Foto: Hina Jalil / NRK

Ingen av de store russetreffene på Tryvann, Lillehammer eller Stavanger står på« to-do»-listen til de tre russejentene Sofie Abdule, Nida Jamil og Ilaf Barzinje fra Oslo.

– For meg handler det om kulturelle verdier. Det blir rart hvis jeg skal feste når familien min ikke tillater det, forteller Abdule.

Hun er russ på Stovner videregående skole, og har bakgrunn fra Somalia.

For moren til Sofie var det greit at hun ville være russ, men faren hennes var litt skeptisk.

– Han vet at jeg ikke skal feste, eller gjøre noe annet galt, så da gikk det fint. Jeg ville egentlig bare ha russebukse og russekort så er jeg fornøyd, sier hun og smiler.

Ulsrudrussen

ULSRUD VGS: (f.v.) Nida Jamil og Ilaf Barzinje.

Foto: Hina Jalil / NRK

Foreldrene blir bekymret

Jamil og Barzinje, som er russ ved Ulsrud videregående skole i Oslo, mener foreldrene deres blir mer usikre når de leser overskrifter om jenter som blir voldtatt under russefeiringen.

– Det kan godt hende at det er et flott og sosialt miljø på treffene, men foreldrene får jo bare med seg det negative, sier Jamil. Hun har pakistansk bakgrunn.

– Foreldrene mine vil passe på meg, og når de leser eller hører om en jente som ble voldtatt under et russetreff vil de aldri at det skal skje med meg. Derfor er de redd for at jeg skal oppholde meg på steder som i deres øyne er utrygge, forteller Barzinje, som har kurdisk bakgrunn.

Ikke stort press

Både Ulsrud og Stovner videregående skole har et høyt antall elever med minoritetsbakgrunn. Russejentene tror festing og alkoholpress ville vært større hvis de gikk på en annen skole.

– Her på Stovner videregående skole føler jeg meg ikke tvunget til å være med å feste i russetiden, sier Abdule.

– Medelevene mine har de samme interessene som meg, men hvis jeg gikk på en skole på den andre siden av byen, og vært den eneste med en annen kulturell bakgrunn, ville jeg kanskje følt et større press til å passe inn.

Da svarer jeg bare "hva tror du", fordi alle her vet at foreldrene ikke aksepterer det.

Nida Jamil (18)

Russejentene på Ulsrud får spørsmål om hvorfor de ikke var på Tryvann i helgen, eller om de var og «rullet» natten før.

– Da svarer jeg bare «hva tror du», fordi alle her vet at foreldrene ikke aksepterer det, sier Nida.

Av rundt 90 elever på studiespesialisering tredjetrinn på Ulsrud videregående skole er bare mellom 20–30 elever russ.

– Så presset er egentlig ikke stort, sier Jamil.

– De fleste er etnisk norske

Eirik Haukland

Eirik Haukland, PR-ansvarlig i russens hovedstyre for Oslo og Akershus.

Foto: Hina Jalil / NRK
Navjot Sandhu

Navjot Sandhu, styreleder i Minotenk.

Foto: NRK

– Man ser at flesteparten er etnisk norske som snakker om og drar på de store russetreffene. Kanskje mange tenker som meg at familien ikke støtter at jeg fester i russetiden så da bør jeg avstå fra det, sier Abdule.

Jentene tror flertallet av russ har etnisk norsk bakgrunn. PR-ansvarlig i russens hovedstyre i Oslo og Akershus Eirik Haukland påstår at det er en myte.

– Etter det jeg kjenner til og har erfart, vil jeg si at det er like mange russ med minoritetsbakgrunn som feirer russetiden, og er med på russetreffene, sier Haukland.

Haukland mener at også mange russ med etnisk norsk bakgrunn har foreldre som setter strenge grenser.

Alkohol er et stort problem

Navjot Sandhu, styreleder i Minotenk, en minoritetspolitisk tenketank, tror det er alkoholen som gjør at foreldre med annen etnisk bakgrunn distanserer barna sine fra de tradisjonelle russetreffene.

– Noen minoritetsforeldre har ikke et normalt forhold til alkohol, de har ikke pils i kjøleskapet eller vin ved middagsbordet. Så det forholdet de dessverre har til alkohol er det de observerer i bybildet vårt, sier Sandhu.

– Hvis man tar det i betraktning, skjønner jeg at man ønsker å beskytte barnet sitt.

Styrelederen sier videre at ungdommene selv må snakke med foreldrene hvis de vil feste i russetiden.

– Russefeiringen er viktig. Videregående er på mange måter den beste perioden i livet, og den må ha en verdig avslutning. Hvis en verdig avslutning for deg er å ta på russedrakten din og feste, må du tørre å ta den diskusjonen hjemme, sier hun.