Venter ny stor-demonstrasjon utenfor ambassaden

Bevæpnet politiet har tatt oppstilling ved den israelske ambassaden, og venter stort oppbud av demonstranter i ettermiddag.

Den israelske ambassaden i Parkveien.

Flere politibiler har tatt oppstilling foran den israelske ambassaden i Parkveien i dag.

Foto: NRK

Etter at opp mot 19 personer ble drept og minst 30 såret da israelske soldater bordet den internasjonale hjelpekonvoien på vei mot Gaza, er det varslet demonstrasjon ved den israelske ambassaden i Oslo.

– Vi er i en god dialog med ansvarlig arrangør som er Palestina-komiteen. De venter stor deltagelse, og det virker også sannsynlig, sier stabssjef ved Oslo-politiet Johan Fredriksen til NRK.

Palestina-komiteen har varslet at de skal demonstrere klokken 17.00 mandag ettermiddag.

– Vi tar høyde for at ikke alle har helt samme agenda, men Palestina-komiteen er ryddig, sier Fredriksen.

– Politiet kan ikke levere en bestilling på det ene aller andre, men vi oppfordrer alle til å bruke sunn fornuft. Vi går tidlig inn i de miljøene vi har anledning å gå inn i for å jobbe forebyggende. Alt annet enn en fredlig markering er uønsket adferd og blir vurdert ut fra det, sier Fredriksen.

Setter opp barrikader

Utenfor den israelske ambassaden i Parkveien i Oslo har et titalls politifolk tatt oppstilling, og det er ventet at politiet ut over dagen vil øke vaktholdet.

– Vi har styrket vaktholdet og et stort fokus på ambassaden, for å hindre spontante aksjoner, og dette vil bygge seg opp mot den varsla demonstrasjonen, sier Fredriksen.

– Foreløpig er det stille, men politiet har tatt oppstilling både på haugen som ligger foran ambassaden, satt opp barrikader og bevæpnet seg, sier NRK reporter Per Håkon Solberg som var utenfor ambassaden i formiddag.

Ambassaden kan være tom

Tidligere har demonstrasjoner utartet og ført til mye bråk rundt ambassaden når Israel har vært involvert i lignende hendelser. Derfor forbereder politiet seg grundig.

– Vi må prøve ikke å komme på hæla i forhold til hendelser. Det ville vært en unnlatelsessynd ikke å følge med situasjonen, men for stort sikkerhetsopplegg kan også trigge situasjonen, sier Fredriksen.

– Vi samarbeider med ambassaden på sikkerhet, vi har bedt dem å vurdere deres egen sikkerhet.

Betyr det at ambassaden er tom klokken 17?

– Det kan være ett av tiltakene, sier Fredriksen.

I konvoien som gikk fra Kypros i retning Gaza var det flere nordmenn med.

På en pressekonferanse forklarte det israelske utenriksdepartementet at det ble funnet våpen ombord i båtene, og at aksjonistene var voldelige.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Også i Stavanger og i Bergen er det varsla demonstrasjoner mot Israel.