Kraftig Venstre-kritikk av Høyre

– Lyn-gutta i Høyre tar en SV og demonstrerer i borggården mot eget byråd, sier Hallstein Bjercke (V). Men Oslo-politikerne sier definitivt ja til Vålerenga stadion.

Demonstrerer

Klanen demonstrerte mot utsettelsen av Vålerenga stadion i finanskomiteen i august. Onsdag får de endelig ja.

Foto: Olav Juven / NRK

Onsdag sier bystyrets finanskomité ja til opsjonsavtalen som sikrer Vålerenga stadiontomt for én krone. Når bystyret gjør sitt endelige vedtak i saken 24. september, er det siste politiske hinderet for nytt Vålerenga stadion ryddet av veien.

Bare Høyre går imot

Bare Høyre går imot det kompliserte juridiske og økonomiske avtaleverket som gjør tomteoverdragelsen mulig, seks år etter at det første stadionvedtaket ble fattet i bystyret.

Det er byrådet med byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen (H) i spissen som har jobbet fram avtalen sammen med Vålerenga og klubbens rådgivere. Byrådet anbefaler avtalen, om enn motvillig.

At Høyre bystyregruppe går imot sitt eget byråd, fikk byrådets nestleder Hallstein Bjercke til å gå ut med denne meldingen på Twitter:

Laster Twitter-innhold
Hallstein Bjercke

Hallstein Bjercke (V).

Foto: Kjell Vesje / NRK

Bjercke viser til episoden i 2005 da flere stortingsrepresentanter fra SV demonstrerte på plenen foran Stortinget mot at deres egen regjering sendte F16-fly til Afghanistan.

Utidig og uryddig

– Det er utidig og uryddig av Høyre å gå imot byrådets anbefaling på denne måten. Det er første gang i bystyreperioden at et av byrådspartiene gjør dette, sier Bjercke til NRK.

– Dette er særlig alvorlig i en sak som har versert så lenge, som har skapt så mye uro, og som endelig har funnet sin løsning, sier Bjercke.

Men Høyre har vel et poeng i at dette er en gavepakke som særbehandler én klubb?

– Ja, i utgangspunktet er jeg enig. Også Venstre stemte imot for seks år siden. Men det er gjentatt mange ganger at dette er noe et bredt flertall ønsker. Når byrådet har fulgt opp og jobbet fram en avtale vi anbefaler, er det utidig og uryddig av Høyre å gå imot, sier Hallstein Bjercke.

Leder for bystyrets finanskomité, James Stove Lorentzen, forsvarer at partiet fortsatt inntar et nei-standpunkt i bystyret.

Fellesskapets eiendom

– Dette er en videreføring av det synet vi har hatt siden denne saken kom opp i 2008. Vi mener at det er feil av kommunen å gi bort en tomt til en person, en organisasjon, en klubb, hva det nå skulle være.

– Prinsippet til kommunen er at vi leier ut til markedsvilkår, og vi selger til markedsvilkår. Det er fellesskapets eiendom, og da blir det feil å gi det bort til én organisasjon, sier James Stove Lorentzen.

Selger videre til NCC

For å finansiere stadionutbyggingen selger Vålerenga deler av tomta videre til entreprenørgiganten NCC. Salgssummen er ennå ikke klar, men det dreier seg om flere hundre millioner kroner. Og ifølge Høyre er det urimelig at dette kun kommer én klubb til gode.

– Dette er en stor tomt der vi kunne bygd egne bygg som kommunen trenger. Vi kunne eventuelt solgt det til en utvikler for en høy pris. Pengene kunne kommet inn i kommunekassen og kunne blitt brukt for eksempel til flere klubber og flere flerbrukshaller, sier Lorentzen.

Stemmer både for og imot

I tillegg til at byrådet anbefaler avtalen, skriver de i byrådserklæringen fra 2011 at de skal jobbe for å få realisert en stadion i Oslo øst.

Og også Høyre stemte for reguleringsplanen for Vålerenga Kultur- og Idrettspark, som sier hvordan Valle-området skal utformes, da den ble behandlet i bystyret onsdag i forrige uke.

Er det ikke da enda merkeligere at Høyre fastholder sin motstand mot tomtesalget til en krone?

– Det kan kanskje virke litt rart, men her prøver vi å holde oss til noen prinsipper.

– Reguleringssaken som sådan er det ikke noe i veien for. Det som er problemet, er at en gir bort tomten.

– Og et stadion på Oslo øst ønsker vi jo velkommen, men ikke finansiert ved en tomtegave, sier finanskomiteens leder.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vålerenga kultur- og idrettspark

Vålerenga kultur- og idrettspark

Foto: HENT Entreprenør

Forsvarer gavepakken

De andre partiene vil derimot si ja til tomtegaven onsdag. Nestleder i finanskomiteen, Rina Mariann Hansen (Ap), forsvarer å gi én klubb verdier for flere hundre millioner kroner.

– Siden 2008 har det vært klart at et flertall i Oslo bystyre ønsker å gi denne gaven til Vålerenga.

– Det er på tide at Vålerenga Fotball får en egen stadion i Oslo. Det er den beste måten å få gjort dette raskt og rimelig på at vi gir tomta i gave til Vålerenga og at de selv bygger stadion.

Vil andre klubber få tilsvarende tomtegaver?

– Så langt har det vært viktig at Vålerenga får etablert et stadion. De har ikke hatt hjemmestadion på mange år, og det har vært et sterkt ønske både fra Vålerenga Fotball og Oslos befolkning av vi får dette på plass, sier Rina Mariann Hansen.