Våryr tiur jaget skolebarn

Nå har storfuglen fått egen plass i skolegården. Den er en kjenning av viltnemnda.

Tiur Bøleråsen

SE VIDEO: Tiur på vift.

I morgentimene torsdag tvitret Follo-politiet at en «overivrig våryr tiur "hindret" elevene i å gå gjennom skolegården. Tiur'n beordret til skogs».

– Tiuren kom hit tidlig i dag. Vi ble oppringt av foreldre som skulle levere barna i SFO, om at de ble jaget, forteller Trine Rolstad, assisterende rektor på Bøleråsen skole på Langhus i Ski kommune i Akershus.

Våryr tiur på Bøleråsen skole

DEN VÅRYRE TIUREN: Bildet ble tatt innenfra hoveddøra på Bøleråsen skole rett etter at rektor hadde kastet seg innenfor.

Foto: Trine Rolstad

Hun ringte politiet og viltnemnda. Politiet kom og skjermet tiuren, slik at den ikke skulle fortsette å løpe etter barna.

– Nå har fuglen fått et område for seg selv i skolegården, der den går rundt, sier Rolstad.

– Skolen har stor plass og ligger i et skogområde, så dette går helt fint, sier hun.

Brukes i undervisningen

– Elevene vet at dersom fuglen kan skade noen, så kan politiet bestemme at viltnemnda kan skyte den, men det var det ingen som ønsket, og da ble vi enige om at fuglen måtte vernes.

Nå er «tiur» blitt dagens tema i undervisningen.

– I alle klasserom jeg har vært innom satt elevene og leste om tiur og hva som skjer om våren, at dette er en hannfugl på jakt etter kjæreste, men har bommet litt på området, humrer Rolstad.

– Barna synes dette er fantastisk å se og ville vite mer om hva slags fugl det er, sier hun, og legger til at alle elevene blir tatt med inn i klasserommene som har vinduer ut mot der tiuren er.

Laster Twitter-innhold

En kjenning av viltnemnda

Dette er ikke første gang tiur møter folk i Follo – eller andre steder. For to uker siden møtte Venstre-leder Trine Skei Grande en våryr tiur i Nord-Trøndelag.

Egil Johannessen

Egil Johannessen i viltnemnda i Ski.

Foto: Reidar Haugen

– Vi hadde en spillegal tiur på Siggerud for fjorten dager siden, forteller Egil Johannessen i viltnemnda i Ski kommune. Han er blitt nedringt i dag av folk som har meldt fra om tiuren på Bøleråsen skole.

– Dette er ikke så uvanlig på denne tiden av året. Den er full av hormoner og litt «sjuk» i hodet i sin jakt etter en make. De kan virke skumle, siden de kan hakke etter folk, men de er ikke farlige, sier Johannessen.

Han oppfordrer folk til å la fuglen være i fred.

– Noen synes dette er moro og går mot tiuren, men folk bør heller trekke seg unna. Dette skjer bare en liten periode før fuglen trekker tilbake til skogen igjen, sier Egil Johannessen i viltnemnda.