NRK Meny
Normal

Varsler nominasjonsstrid i Oslo Ap

Jonas Gahr Støre kan ikke få en sikker plass på Oslo Arbeiderpartis liste til det kommende Stortingsvalget. Det mener Kleiv Fiskvik, leder i LO i Oslo.

Jonas Gahr Støre

Fiskvik sier at Jens Stoltenberg og Jan Bøhler skal ha to av de fire sikre plassene på lista, og da tilsier regelen om kvotering at de to andre plassene må gis til kvinner.

Kronprinsene

Kleiv Fiskviks markeringer er særlig interessante sett i forhold til at en av kronprinsene til å overta ledervervet i Arbeiderpartiet når Jens Stoltenberg en gang gir seg, Bjarne Håkon Hansen, i går sa fra seg sin stortingsplass.

Det betyr at det sansynligvis er bare to kronprinser igjen, nemlig Trond Giske og Jonas Gahr Støre.

Den framtidige lederen i Arbeiderpartiet må ha plass på Stortinget. Å få en sikker plass på Arbeiderpartiets Oslo-liste kan derfor være viktig for Jonas Gahr Støre.

- Jentene står i kø

Men leder i LO i Oslo og tiltredende styremedlem i Oslo Arbeiderparti, Kleiv Fiskvik mener at det ikke er plass til Støre på sikker plass Oslo-Aps liste.

- Som det ligger ann nå, er det fire sikre plasser, og i henhold til regelverket vil det være umulig å plassere en mann til der, sier Fiskvik.

- Det er viktig å opprettholde en kjønnskvotering. Vi har veldig mange flinke jenter som jeg kunne tenke meg å ha på lista, de står nesten i kø.

Frykter bråk

Han mener Marianne Martinsen, som i dag er vararepresentant på Stortinget, er en sterk kandidat til å ta over plassen til Britt Hildeng.

- Hva blir konsekvensene hvis noen presser på for å få Gahr Støre inn på sikker plass?

- Da er jeg redd for at det blir veldig mye bråk og det vil skade partiet, sier Fiskvik.

- Jeg tror neppe Gahr Støre er interessert i en varaplass til stortinget, legger han til.

- For tidlig

Leder i Oslo Arbeiderparti og stortingsrepresentant, Jan Bøler, mener det er for tidlig å diskutere nominasjonsprosessen, som ikke skal avklares før 9. september.

- Det er klart at alle må kunne ha meninger om dette, men jeg vil be folk ta den debatten på en ordentlig måte når den kommer. Jonas har fremdeles ikke bestemt seg for om det er aktuelt for ham å delta på en stortingsliste, sier Bøler.

- Det som kjennetegner Ap er et stabilt lederskap, og ledere som sitter lenge. Jeg tror Stoltenberg har mange gir igjen, sier han.

- En stor ressurs

Han synes det er trist at Fiskvik advarer mot å presse på for å få Gahr Støre inn på sikker plass.

- Han er åpenbart en stor ressurs for partiet og populær blant folk, sier Bøler.