Hopp til innhold

Varsler omfattende fredning av ambassaden

På nyåret flytter amerikanerne fra ambassaden ved Slottet i Oslo til Huseby. Nå varsler byantikvaren en omfattende fredning av det trekantede bygget, som er tegnet av en internasjonal stjernearkitekt. Se både gamle og helt nye, unike bilder fra lokalene i Henrik Ibsens gate.

Den amerikanske ambassaden
Foto: Maria Nakken / NRK
Denne fasaden blir fredet, dersom byantikvarens forslag blir godkjent,

Byantikvaren går ut med et varsel om oppstart av fredningssak allerede nå, før amerikanerne har solgt bygget, for at nye eiere skal være godt orientert om det som vil skje idet kontrakten er signert.

– Det er først når amerikanerne selger bygget at vi juridisk sett kan frede det. Det er viktig å være i forkant, slik at det blir forutsigbart for dem som er interessert i å kjøpe bygget, sier avdelingsleder hos byantikvaren Morten Stige.

Atriet i den amerikanske ambassaden i Oslo

UNIKE DETALJER: Ambassaden er preget av unike detaljer. Benkene i teak reiser seg fra gulvet med understell i travertin, det samme materialet som flisene.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Nå flytter ambassadøren til Huseby

Den nye amerikanske ambassaden på Huseby står ifølge ambassaden selv ferdig mot slutten av 2016. På nyåret 2017 flytter ambassadøren ut av den nåværende ambassaden i Henrik Ibsensgate og den legges umiddelbart ut for salg.

Les også:

Nå vil byantikvaren tydeliggjøre for potensielle kjøpere at det følger med et stort ansvar å ta over det snart 60 år gamle bygget.

– Arkitekturen er en av de fremste eksemplene på internasjonal arkitektur i Oslo fra etterkrigstiden. Bygget har også en historisk funksjon som amerikansk ambassade. De to tingene til sammen gjør at dette er et klart fredningsobjekt, sier Stige.

Bygget er som en mann i kjole og hvitt

Det trekantede bygget i fire etasjer er 6000 m² stort. Det ble tegnet av den finsk-amerikanske stjernearkitekten Eero Saarinen og sto ferdig i 1959.

På fasaden valgte Saarinen å bruke en kunststein av polerte betongelementer med tilslag av sort labrador-granitt. De gylne ytterveggene speiler slottsparken over veien.

– Saarinen sa at dette bygget skulle være som en gentleman i kjole og hvitt, sier antikvar hos byantikvaren Olaf Steen.

Den amerikanske ambassade

EN GOD NABO: – Vi hadde kommet i en tid nå hvor det pompøse var lagt til side. Det skulle tilpasse seg omgivelsene og være en god nabo i byen, sier Olaf Steen.

Foto: norway.usembassy.gov

Trekantede trapperom, kontorer og heiser

Tomten amerikanerne kjøpte var trekantet, og kunne ha bydd på utfordringer for arkitekten, men han valgte å gjøre det til et særpreg.

– Saarinen kom med det geniale grepet der han fylte den trekantede tomten med et trekantet bygg. Enkelt og greit.

Og trekanten går igjen hele veien også innvendig.

– Det er trekantede kontorer og trekantede trapperom. Også er atriet rombeformet, altså sammensatt av to trekanter, som også går igjen i heisene i bygget. Et utrolig spennende geometrisk planlagt bygg, sier Steen.

Den amerikanske ambassaden i Oslo

ATRIET VAR SÆREGENT: Fotograf Karl Teigen tok ikoniske arkitektbilder av bygget da det sto ferdig i 1959. Nasjonalmuseet har opphavsrett til bildene, og stilte dem ut senest i 2013.

Foto: Nasjonalmuseet/Karl Teigen

Få av møblene er bevart, men noen skatter står igjen her og der. En kontorstol i teak et sted. Teak-lamper i taket et annet sted. Og i det som før var bibliotek, som nå er gjort om til kontorer, er fortsatt de gamle teak-bokhyllene intakt.

Mye av dette vil også bli fredet.

– Vi må velge hvilke interiører som er de viktigste. En ting er atriet, det er selvsagt. Noen detaljer er viktige, andre må kanskje vike for å få mer fleksibilitet i den nye bruken. Det blir prosessen videre, sier Stige.

Hadde et stort platebibliotek

Byantikvaren begynte å snakke om mulig fredning av bygget allerede i 2013, etter at det i en rapport om kriminalitetsutviklingen i Oslo ble pekt på at ambassaden kunne bli en ny hovedstasjon for politiet i sentrum, skriver Osloby.

Det klinger dårlig i ørene til Morten Stige og Olaf Steen. De håper at ambassaden igjen kan bli et åpent kulturhus som folk kan bruke aktivt.

– Musikkbiblioteket her var et av de viktigste stedene for amerikansk musikk. Her kom jazzungdommen på 50- og 60-tallet og lånte plater og leste bøker i biblioteket med 20.000 bind. Da var dette et kulturhus, sier Stige.

Sikkerhetsgjerdene skal bort

Det som uansett er sikkert er at sikkerhetsgjerdene som nå rammer inn bygningen skal bort.

– Reguleringen sier at med en gang bygget opphører som ambassade skal alt dette skrelles bort. Da får vi bygningen frem på gaten igjen, sier Stige med et smil om munnen.

Ambassaden sier de vil samarbeide med Oslo kommune i salgsprosessen.

– Dagens ambassade vil bli avviklet og lagt ut for salg når vi har flyttet til den nye bygningen på Huseby, sier Kjersti S. Ofstad i presseavdelingen.

USAs ambassade vil ikke kommentere om de allerede har vært i dialog med potensielle kjøpere.

Eiendommen kommer, ifølge Finansavisen, for salg ved årsskiftet. Det er CBRE som har fått salgsoppdraget og de har som mål å få solgt eiendommen innen sommeren neste år.

Den amerikanske ambassaden under bygging

På bildet fra april 1958 er bygningen under tak, og det har vært holdt kranselag. Et pyntet tre er synlig plassert på toppen av bygningen.

Foto: NTB scanpix
Den amerikanske ambassaden under bygging

Stillaser og arbeidskraner rundt bygningen under byggingen av ambassaden i 1958.

Foto: NTB scanpix